Politika

EU: Bojkot neprihvatljiv, nema "balkanskog proljeća"

Bojkot Parlamenta nije prihvatljiv, nema "balkanskog proljeća", stav je Evropske unije povodom događaja u Albaniji, Crnoj Gori i Srbiji.
EU: Bojkot neprihvatljiv, nema "balkanskog proljeća"
Portal AnalitikaIzvor

Portparolka EU Maja Kocijančić rekla je da ne treba porediti proteste koji se dešavaju istovremeno u ove tri zemlje regiona.

Ona je odbacila konstataciju albanskih medija da je u toku "balkansko proljeće", koje, po njihovoj ocjeni, "može izazvati ozbiljnu krizu za EU".

"Protesti u svakoj zemlji imaju svoje karakteristike i ne bih poredila te situacije", izjavila je Kocijančić u Briselu. 

Ona je prihvatila ocjenu novinara da postoje "neki zajednički elementi" u zahtjevima građana koji protestuju, ali je naglasila da nijesu za poređenje.

"Evropska komisija kroz svoje izvještaje prati situacije u zemljama regiona i hvali i kritikuje, kad god je to potrebno. Izvještaji su jasni i ne bih poredila te situacije", ponovila je Kocijančić. 

Kada je posrijedi poštovanje vladavine prava kao jedan od zahtjeva koji se ponavlja i u Albaniji i u Crnoj Gori i u Srbiji, Kocijančić je ocijenila da je "vladavina prava apsolutno od najviše važnosti". 

"Tim povodom razgovaramo ne samo sa vladama, već i sa drugim sagovornicima u regionu, kako bi imali zaokruženu sliku situacje na terenu", zaključila je Kocijančić. 

Portal Analitika