Sci/Tech

NASA dala zeleno svjetlo za prvi privatni svemirski brod sa posadom

NASA je dala dozvolu SpaceX-u da njihova pilotirana verzija svemirskog broda 'Dragon' smije poletjeti ka Međunarodnoj svemirskoj stanici u automatskom, nepilotiranom režimu.
NASA dala zeleno svjetlo za prvi privatni svemirski brod sa posadom
Astronomski magazinIzvor

Radi se o istorijskoj odluci i dugo očekivanom trenutku u SAD. Od penzionisanja spejs šatlova 2011. prisustvo amerikanaca u svemiru događa se samo zahvaljujući saradnji sa „ljutim neprijateljem“ – Rusijom, odnosno ruskim Sojuzima. To se razdoblje bliži kraju jer se tokom ove godine pripremaju misije SpaceX-ovog 'Dragona' ali i Boeing-ovog 'Starlinera'. 'Dragon' u verziji namjenjenoj za prevoz sedmoro astronauta u svemir i natrag na Zemlju poletjeti će u punoj radnoj konfiguraciju uključujući i jednu „humanoidnu ispitnu lutku“ (neki izvori pominju više njih) prema MSS-u 02. marta, a na Zemlju se vratiti šest dana kasnije.

Ovaj će let biti identičan po redosljedu i planu događanja kao i prvi pilotirani let koji će uključivati dva astronauta kasnije tokom ove godine.

Hans Koenigsmann, potpredsjednika SpaceX-a izjavio je kako očekuju puni uspjeh misije te kako je ovo izuzetno važan trenutak za SpaceX, ali i astronautiku SAD. NASA-in William Gerstenmaier zadužen za letove čovjeka u svemir smatra da ništa neće raditi „baš kao u teoriji“.

“Upravo je to ono što očekujemo od ove misije, da uvidimo sve probleme i moguće otkaze opreme, a posebno nam je važna procedura pristanja, spajanja i odvajanja od MSS kao i siguran „pakleni silazak“ iz svemira na Zemlju. Tek kada budemo potpuno sigurni poslati ćemo ljude u svemir pilotiranim 'Dragonom', kroz nekoliko mjeseci“, kazao je Gerstenmaier.

 

 

Kako su u ovakvim projektima uvijek moguća, izgledna, kašnjenja NASA se za svaki slučaj osigurala nedavno kupivši od Rusije mjesto na Sojuzu za još jednog astronauta.

Sada samo pitanje nedjelja ili mjeseci do pune operativne upotrebe 'Dragona'-a, a nešto kasnije i 'Starliner'-a. U tom trenutku amerikancima će let u svemir ponovo postati dio tehnološke svakodnevnice te im omogućiti dalji prodor prema Mjesecu, asteroidima, Marsu ili kamo ih već odvedu (zasad anemično nejasni) planovi za budućnost.

Portal Analitika