Košarka

Indeks: Crna Gora će večeras stati na sat i po

Hrvatski portal Indeks u autorskom tekstu Aleksandra Popovića najavljuje večerašnji susret Crna Gora- Letonija u "Morači", ističući da će cijela država stati dok se utakmica, koja počinje u 19 časova, ne završi.
Indeks: Crna Gora će večeras stati na sat i po
Portal Analitika/index.hrIzvor

"Još četiri mjesta ostala su za Svjetsko košarkaško prvenstvo, koje će se igrati od 31. kolovoza do 15. rujna u Kini ove godine. Jedno od njih rezervisano je za malu Crnu Goru, koja je velikim predstavama i pobjedama u maratonskim kvalifikacijama stigla na korak od ostvarenja najvećeg sna - plasmana na Mundobasket", piše Indeks. 

Na tom putu, u Podgorici od 19 sati, stoji joj samo Letonija, a svaka pobjeda, pa i poraz s manje od osam razlike garantuje zemlji pod Lovćenom odlazak u na SP, čime će postati zemlja sa najmanjim brojem stanovnika (nešto manje od 650 hiljada) koja je postala dio svjetskog košarkaškog krema.

Ekipa Zvezdana Mitrovića u kvalifikacije je krenula sa tri poraza u prve četiri utakmice, a onda srušila evropskog prvaka Sloveniju usred Ljubljane i najavila seriju od šest pobjeda u sedam mečeva, pa je nikad bliža istorijskom uspjehu. Crna Gora je Letoniju dominantno pobijedila u Rigi (84:75), ali Letonci večeras u Morači igraju sa pet evroligaških košarkaša, dok Crnogorci ne mogu računati na svoju najveću zvijezdu i učesnika nedavnog All-Stara Nikolu Vučevića. No, na to su navikli u ovim kvalifikacijama, a dramatičnom pobjedom kod Ukrajine (74:76) prije nekoliko dana najavili su utakmicu svih utakmica večeras na svom terenu.

"Iako znamo koliko ova utakmica znači, ne treba se opterećivati, već izaći na teren i pružiti maksimum. A tako se najčešće pobjeđuje. Ovakve utakmice se igraju tako što se ne stvara dodatni pritisak, iako on postoji. Oni igraju u punom sastavu i ne mogu biti jači. Najjače oružje su im tranzicija i šut za tri poena, ali spremni smo i napašćemo ih na svakoj poziciji. Vjerujem da će dvorana biti ispunjena do posljednjeg mjesta i da ćemo svi zajedno izboriti plasman u Kinu", jasan je kapiten Bojan Dubljević, igrač španske Valensije.

Baš je Dubljević s 22 poena bio najbolji u toj pobjedi Crne Gore u Rigi 29. novembra 2018. godine, kojom je napravljen jedan od najvažnijih koraka na putu prema SP-u.

A večeras je posljednji korak. Za istoriju male zemlje velikog talenta i srčanosti. 

Do sada su se na Mundobasket plasirale domaćin Kina, Tunis, Nigerija, Grčka, Njemačka, Češka, Litvanija, Australija, Francuska, Angola, Novi Zeland, Južna Koreja, Španija, Turska, SAD, Venecuela, Argentina, Kanada, Brazil, Senegal, Italija, Poljska, Rusija, Japan, Jordan, Iran, Filipini i Srbija.
 

Portal Analitika