Politika

Nije na Rusiji da odlučuje ko će u Alijansu, a ko ne

Crna Gora je primjer kako mala zemlja može da se integriše u veliki sistem kao što je NATO alijansa i drago nam je da i Crna Gora kao i dosta novih zemalja članica blisko sarađuje sa Sjevernom Makedonijom, nudeći im savjete i dijeleći svoja iskustva, kazao je NATO zvaničnik na brifingu posvećenom Zapadnom Balkanu tokom NATO ministarskog sastanka u Briselu.
Nije na Rusiji da odlučuje ko će u Alijansu, a ko ne
PobjedaIzvor

BRZINA

Glavna tema sastanka bila je Sjeverna Makedonija, koja će, prema procjenama zvaničnika Alijanse, za oko godinu dana da postane punopravna članica Alijanse. - Nijesu svi parlamenti NATO saveznika podjednako brzi. Ako se vodimo iskustvima iz prošlosti, možemo očekivati da proces ratifikacije protokola o pristupanju Skoplja potraje 12 mjeseci. Naša očekivanja su da bi Sjeverna Makedonija mogla da postane punopravni član do sljedećeg proljeća. Uradićemo sve što je do nas da parlamenti zemalja članica ubrzaju proces ratifikacije, ali to su suverene odluke nacionalnih parlamenata i nije doNATO-a da utiče na taj proces - naveo je on. On je kazao i da mu je drago što dosta novih zemalja članica blisko sarađuje sa Skopljem, među njima i Crna Gora. - Crna Gora, kao najmlađa članica, dijeli sa Sjevernom Makedonijom svoja iskustva i drago mi je da to vidim. Važno je da svaka zemlja sarađuje jedna sa drugom, ali manje zemlje posebno. Crna Gora je primjer kako se mala zemlja integriše u veoma veliki sistem, tako da su njihovi savjeti i iskustva veoma važni - naveo je izvor iz Alijanse. Na pitanje da li očekuje probleme prilikom ratifikacije sporazuma o pristupanju Sjeverne Makedonije i ocjene poput onih kao što je iznio američki predsjednik Donald Tramp, da ne zna zašto bi Alijansa branila zemlju kao što je Crna Gora, kaže da nema nikakvih indikacija da bi moglo doći do problema.

- Ali mislim da je važno da zemlja nastavi sa reformama kako bi potvrdila da je spremna da bude dio NATO. Kada su u pitanju SAD, vidjeli smo veoma snažnu podršku iz SAD. Ratifikacija je samo pitanje vremena i zavisi od procedura u nacionalnom parlamentima i nemamo nikakve najave o problemima. Da li će biti do NATO samita u decembru, ne znam. Dosadašnja iskustva su pokazala da ratifikacija traje oko godinu dana - naveo je on.

Govoreći o tome što pristupanje Sjeverne Makedonije predstavlja za Alijansu, zvaničnik Alijanse kaže da znači najmanje dvije stvari. – Prvo znači da se proširuje grupa zemalja koje dijele naše vrijednosti, demokratske standarde i vladavinu prava. Vjerujemo da što imamo više takvih zemalja, to je bolje za NATO, sigurniji smo i jači. Druga stvar je stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana. Imamo zemlje koje žele da budu dio naše Alijanse i koje žele da region krene naprijed. Mislim da je sporazum iz Prespe primjer kako se mirno rješavaju sporovi i kako se region vuče naprijed – ističe on.

Dodaje i da su Crna Gora i Albanija primjer koliko članstvo ima i ekonomski uticaj, gdje su, kako kaže, udvostručene strane investicije nakon učlanjenja u savez.

Opširnije u PObjedi

Portal Analitika