Fudbal

Siti poslije drame i penala odbranio trofej Liga kupa

Fudbaleri Mančester sitija savladali su Čelsi poslije penala i odbranili trofej Liga kupa Engleske.
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Portal AnalitikaIzvor

Obje ekipe su u meč ušle sa najjačim sastavima, veoma željne da dođu do prvog trofeja u sezoni. Trener Čelsija Mauricio Sari se odlučio da počne meč bez Gonsala Iguaina, dok je Pep Gvardiola na drugoj strani odmarao Liroja Sanea.

Prije početka ovog duela navijači "plavaca" su se plašili da im se ne ponovi sudbina iz nedavno odigranog ligaškog meča, u kojem je Siti demolirao Čelsi rezultatom 6:0.

Ipak, Čelsi je defanzivno bolje ušao u ovaj meč i, pored učestalih napada "građana", dobro odolijevao u prvom poluvremenu.

U nastavku utakmice Siti je uspio da dođe do pogotka u 57. minutu, ali je Čelsiju pomogla VAR tehnologija. Gol za prednost formalnih gostiju postigao je Aguero, ali je on poništen.

Čelsi je ostao u defanzivnom položaju, ali je došao do najbolje prilike preko Ngola Kantea u 66. minutu utakmice. Francuz je primio loptu u šesnaestercu protivnika, ali je loše zahvatio loptu i ostalo je 0:0.

Do kraja utakmice igralo se veoma "tvrdo", jer nijedna ni druga ekipa nisu u finišu htjele da ostanu bez trofeja. Čelsi je imao inicijativu, jednu dobru priliku u 92. minutu poslije slobodnjaka Vilijana, ali se ipak otišlo u produžetke.

Prva polovina produžetka prošla je veoma mirno i nije se vidjela nijedna zanimljivost, ali je većih opasnosti bilo u drugom. Prvo je Siti imao stopostotnu priliku u 110. minutu meča, kada su Sterling i Aguero propustili nekoliko šansi da savladaju Kepu, ali je španski čuvar mreže ostao trezven u komplikovanoj situaciji u petercu.

Aguero je ponovo priprijetio na tri minuta do kraja, ali je njegov udarac sa oko 20 metara ponovo odbranio Kepa, poslije čega je uslijedila jedna od bizarnijih situacija koju smo vidjeli u posljednje vrijeme.

Sari je poslao Kabaljera kraj aut linije, kako bi zamijenio Kepu, ali je Španac odmahnuo rukom i odbio da izađe sa terena. Uslijedila je svađa sa svojim menadžerom, uključio se tu i pomoćnik Đanfranko Zola, ali je Kepa rekao sudiji da ne želi van igre, pa je ostao u istoj.

Prvi penal za Čelsi promašio je Žoržinjo, dok je za Siti pogodio Gindoan. Uslijedili su pogotci Aspilikuete i Emersona za Čelsi, dok je Aguero pogodio za Siti, ali je Kepa odlično "skinuo" pokušaj Sanea, pa se u četvrtu seriju ušlo sa 2:2.

Luiz se zaletio, ali njegov pokušaj je zaustavila stativa. Sitiju je prednost donio Bernardo Silva i ušlo se u posljednju seriju. Azar je sačuvao Čelsi u igri veoma nonšalantnim penalom.

Posljednji penal za Siti bio je rezervisan za Sterlinga, koji je neumoljivim udarcem donio pobjedu i novi trofej u vitrinama "građana".

Siti je odbranio trofej koji je osvojio prošle godine, te po šesti put postao prvak Liga kupa Engleske.

 

Portal Analitika