Kultura

Smrvi nas, moćni smrvitelju

U ovom slučaju, Svevišnji izgleda kao još iskuliranija verzija Velikog Lebovskog. Razbarušen, tranjav i nezainteresovan za ljude, provodi većinu vremena gledajući televiziju i smišljajući način da oteža rad zaposlenih
FOTO: tvtime.com / indiewire.com
FOTO: tvtime.com / indiewire.com
Objektiv/PobjedaIzvor

Pop kultura pamti vrlo čudnovate face u božjim cipelama. Sjetimo se samo Alanis Morset u svemogućoj hipi haljini u „Dogmi“ (1999), Morgana Frimana u bregovićkom bijelom odijelu kako zadaje jade Džimu Keriju u komediji „Bruce Almighty“ (2003). Ili Gruča Marksa kako „božanski“ puši travu i prodaje je djeci u filmu „Skidoo“ (1968)...

Ovoj listi „neprimjernih“ ili makar ne-tako-očekivanih Svevišnjih sada se priključio glumac kog je mnogo lakše zamisliti kako igra Lucifera. Opet, đavolasta faca nije zasmetala Stivu Bušemiju da zablista u ulozi destruktivnog, smorenog i više nego nesposobnog Boga u TBS komediji „Miracle Workers“.

Svemoguća ljenčuga

Antologijska serija, zasnovana na knjizi „What in God's Name“ Sajmona Riča, vrti se oko Svemogućeg koji je stvorio svijet potpuno slučajno, apsolutno ne znajući što radi.

Zemlja je incident, eksperiment koji je pošao po zlu zbog viška moći, mašte, slobodnog vremena i lijenosti sopstvenog tvorca, a raj je nalik velikom preduzeću kojim samo tehnički upravlja neko ko je svemoguć. Tačnije, Bog na njegovom čelu svemoguć je samo u totalnom izbjegavanju zaposlenih koji bi konstantno radili nešto na popravljanju rejtinga firme.

U Bušemijevoj interpretaciji, Svevišnji izgleda kao još iskuliranija verzija Velikog Lebovskog. Razbarušen, tranjav i stoprocentno nezainteresovan za sopstvenu kreaciju, Bog provodi većinu vremena gledajući televiziju ili smišljajući način da oteža rad zaposlenih.

02-andjeli

Pritom, toliko je djetinjast i nesposoban da sakrije koliko ga ne zanima svijet koji je stvorio, da ćete imati utisak kako gledate nekog vrlo bliskog. Na primjer, nekog hipijevskog strica kog cijela familija godinama smara zbog toga što se nije oženio, a vi ga obožavate jer njegovo pojavljivanje bez dlake na jeziku na porodičnim okupljanjima uvijek pocrveni uši baš onih ujni i ujaka koje ne možete očima da vidite.

Opklada milenijuma

Božji radnici su možda anđeli, ali nijesu ništa manje grešni i manjkavi nego ljudi. To je jasno već nakon prvog pogleda na sluđenog Krega (simpatični Danijel Redklif) i ambicioznu, vrijednu pčelicu Elajzu (Džeraldin Visvantan) koji rade u Odjeljenju uslišenih molitvi. Naravno, to nije najneobičnije radno mjesto u firmi „Heavens Inc“. Tu su, na primjer, i Odjeljenje genitalija i Odjeljenje muških bradavica čije ćemo „adute“ tek imati priliku da gledamo u punom sjaju.

U trenutku kada Bog objavi da će uništiti Zemlju, Elajza koristi njegovu infantilnu stranu. Nudi mu opkladu milenijuma. Ako Kreg i ona uspiju da usliše jednu nasumično izabranu molitvu, Zemljani će biti pošteđeni. Bog pristaje – i šou može da počne. Priča se račva u dva rukavca od kojih prvi prati misiju dva zbunjkasta anđela, a drugi Boga i njegove munjene asistente Sanjaja (sjajni Karan Soni) i Rouzi (Loli Adefop).

Crni materijal

Poslije dvije emitovane od sedam planiranih epizoda prve sezone, teško je prosuditi kuda će voditi ovaj neobični šou. Glumačka ekipa sa Bušemijem na čelu i crnohumorni koncept kompanije „Heavens Inc“ za sada su najjači aduti, ali pitanje je hoće li „Miracle Workers“ dosegnuti visine „nebeskog kolege“, sjajne NBC komedije „The Good Place“, u kojoj su i ljudska i božanska priroda secirani vrlo promućurno, humano, iskreno - i beskrajno zabavno.

Vidjećemo da li će kreator Sajmon Rič uspjeti da nam pokaže zbog čega smo stvarno zaslužili da nas smrvi moćni smrvitelj, ali i zašto bi ipak trebalo da poštedi planetu od dizanja u vazduh.

Bog nam je svjedok i svi sveti – živimo u doba koje je idealno za elaboraciju ovakvih tema. Sa toliko ovo-nije-stvarni-život momenata kojima svjedočimo svakog božjeg dana, Rič ima više nego dovoljno materijala da isporuči vrhunsku crnu komediju.

M. I.

Portal Analitika