NATO

Ministarstvo odbrane planira nabavku kopnene municije

Ministarstvo odbrane Crne Gore planira da se za naredni srednjoročni i dugoročni period uključi u nabavku „odlučujuće municije“ u okviru LBDM inicijative, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva odbrane. 
Ministarstvo odbrane planira nabavku kopnene municije
PobjedaIzvor

„Odlučujuća municija“ kopnene vojske je NATO termin koji podrazumijeva ubojna sredstva malog i velikog kalibra, raketna sredstva kao i druge vrste ubojnih sredstava kopnene vojske koja zbog svog značajnog dejstva mogu odlučujuće uticati na ishod borbi.

Vojska Crne Gore, kako navode, za sada ima dovoljno rezervi LBDM-a u svojim skladištima, i postojeći kratkoročni planovi nabavki ovih sredstava se ne zasnivaju na nabavkama preko LBDM projekata.

MEMORANDUM

U toku NATO samita u Briselu, ministar odbrane Predrag Bošković potpisao je sa ministrima odbrane 15 zemalja članica NATO i ministrom odbrane Republike Makedonije memorandum o razumijevanju koji se odnosi na multinacionalnu saradnju u vezi sa nabavkom odlučujuće municije kopnene vojske (LBDM).

Početkom ovog mjeseca, Danska, Francuska i Holandija, članice Alijanse, koje su potpisnice inicijative, primile su prvu isporuku protivtenkovskog oružja kroz ovaj program.

POTREBE

Na pitanje kada će Crna Gora regulisati pravni okvir kako bi mogla da koristi benefite ovog programa, iz Ministarstva odbrane kazali su da naša zemlja ima regulisan osnovni pravni okvir za nabavku i korišćenje sredstava u okviru NATO LBDM projekta, jer je pristupila ovoj inicijativi potpisivanjem odgovarajućeg memoranduma o razumijevanju na NATO samitu održanom u julu 2018. u Briselu.

- Međutim, uključivanje u konkretne LBDM projekte je moguće kroz zaključivanje posebnih implementacionih sporazuma, kojima ćemo pristupati u skladu sa našim procjenama i potrebama, kazali su iz ministarstva.

Dodaju i da su glavni benefiti koje će Crna Gora i Ministarstvo odbrane imati, mogućnosti nabavke municije pod povoljnijim uslovima kroz LBDM projekte, a to će se, objašnjavaju iz ministarstva, postići grupisanjem nacionalnih zahtjeva za nabavke, postizanje ušteda u troškovima i vremenu kao rezultat multinacionalnog pristupa.

Iz resora Predraga Boškovića napominju da u skladu sa postojećom materijalnom formacijom, Vojska Crne Gore za sada ima dovoljno rezervi LBDM-a u svojim skladištima, i postojeći kratkoročni planovi nabavki ovih sredstava se ne zasnivaju na nabavkama preko LBDM projekata.

- Međutim, za naredni srednjoročni i dugoročni period planiramo da se uključimo u jedan od takvih budućih aranžmana, što će zavisiti od konkretnih projekata koji će u okviru LBDM-a u međuvremenu biti razvijeni, dodaju iz MO.

Ističu i da pristupanje LBDM inicijativi predstavlja važan korak u procesu planiranja odbrambene politike Crne Gore, i njenom primjenom će se značajno proširiti mogućnosti za jačanje sposobnosti i kapaciteta Vojske Crne Gore.

Portal Analitika