Društvo

Konkretne prijave najubojitije oružje

O korupciji se govori, na nju se ukazuje, ali često u nekim oblastima ne postoji spremnost da se bilo javno, bilo kroz sistemske mehanizme, jasno markira problem. Ili se diže galama bez pokrića.
Ilustracija
Ilustracija
PobjedaIzvor

Plastičan primjer je oblast zdravstva gdje i pored nezvaničnih ocjena i konstatacija da je korupcija razvijena, zvaničnih podataka o prijavama nema jer - nema ni prijava.

ANIMOZITET

Primjera radi, u Klinički centar Crne Gore u posljednjih pet godina nije stigla niti jedna prijava sa sumnjom da su zdravstveni radnici te ustanove umiješani u eventualne koruptivne radnje.

- Uvjereni smo u potpunu stručnu kompetentnost, predanost poslu i moralni legitimitet zaposlenih u našoj ustanovi. Rješenje ovog pitanja nije u pukom prepričavanju da su svi zdravstveni radnici korumpirani. Na ovakav način, ovo veoma kompleksno i osjetljivo pitanje podiže tenzije među brojnim zdravstvenim radnicima. Sa druge strane, među građanima se stvara uniformni animozitet prema jednoj profesiji i proizvodi uzajamno nepovjerenje između dvije strane čija je harmoničnost u saradnji neophodna – saopšteno je Pobjedi iz službe za odnose s javnošću te ustanove.

Kako je navela portparolka Gorica Soković, pored uređenja organizacije rada u KCCG, primjenjuju kontinuirani monitoring i analizu stavova građana prema zdravstvenim uslugama koje pružaju.

- Pored toga, primjenom antikorupcijske strategije u zdravstvu, nastojimo da obezbijedimo kvalitet, sveobuhvatnost i dostupnost zdravstvenih usluga za naše građane – navela je ona.

KONTROLA

Prema riječima portparolke Ministarstva prosvjete Milice Lekić, sva relevantna istraživanja ukazuju da je prosvjeta jedan od resora u koji građani imaju najviše povjerenja.

- Korupcija i neetičnost u obrazovanju na svim nivoima su apsolutno neprihvatljivi. Postoji skoro 500 obrazovnh objekata na teritoriji čitave Crne Gore, i više od 13.000 zaposlenih, te će resor prosvjete u komunikaciji sa školama insistirati na kontroli u ovoj oblasti kao i do sada, između ostalog aktivnostima Zavoda za školstvo – navela je Lekić.

Ona je istakla da je dodatno Zavod za školstvo na nedavno održanim savjetovanjima komunicirao sa školama upravo na temu korupcije u obrazovanju i preventivi kroz edukativne radionice sa učenicima.

- Takođe, škole se ohrabruju da posvete jedan dan slobodnog kurikuluma preventivnim aktivnostima u oblasti korupcije u obrazovanju i društvu uopšte.

Prema njenim riječima, na polju jačanja etičkog postupanja u obrazovanju Crna Gora je načinila regionalni iskorak izradom zakona o akademskom integritetu koji je u proceduri.

- Jedna od ključnih novina zakona jeste činjenica da će biti formiran etički komitet, kao drugostepena instanca za utvrđivanje kršenja akademskog integriteta, koji će imenovati i razrješavati Vlada. Cilj navedene inicijative je primjena preventivnih mehanizama i podrška relevantnim ustanovama visokog obrazovanja u razvoju etičkih standarda, borbi protiv korupcije i promovisanju najboljih praksi kvaliteta i integriteta u visokom obrazovanju zasnovanih na standardima i praksama Savjeta Evrope – kazala je Lekić.

Kako je istakla, primjena provjera znanja doprinijela je da se eliminišu mogućnosti zloupotreba na akademskom nivou.

- Dodatno, uvođenje prijemnog ispita na magistarskim studijama, još jednom je pokazalo opredjeljenje da akademski mogu napredovati, u ovom slučaju na magistarske studije, samo oni koji imaju znanje. Takvi koraci dodatni su upravo način profilisanja najboljih u sistemu i jačanja etičke komponente – kazala je Lekić.

POVEĆAN BROJ

Agencija za sprečavanje korupcije kao centralna antikorupcijska institucija u zemlji, sa druge strane, već tri godine bilježi broj prijava koje su građani dostavljali.

- Od početka 2016. do 31. decembra 2018. ASK je primila 235 prijave za sumnju u ugrožavanje javnog interesa koje ukazuje na postojanje korupcije. U 2016. je dostavljeno 56 prijava, u 2017. je bilo 69 prijava, a u 2018. je bilo 110 prijava, što je znatno povećanje u odnosu na prethodni period i što govori o povjerenju građana u rad ovog organa. Vjerujemo

da su antikorupcijske i informativne kampanje koje sprovodi Agencija za različite ciljne grupe doprinijele povećanju broja prijava ovom državnom organu – saopštili su Pobjedi iz ASK.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika