Svijet

Venecuela: Najmanje dvije osobe stradale, 18 povrijeđenih

Situacija na granici Venecuele i Kolumbije je dramatična pošto su u pograničnim gradovima izbili nasilni sukobi dok opozicioni aktivisti pokušavaju da dopreme humanitarnu pomoć, javljaju mediji.
Venecuela: Najmanje dvije osobe stradale, 18 povrijeđenih
Portal AnalitikaIzvor

Najmanje dvije osobe su poginule, a 18 je povrijeđeno u sukobima vojnika i lokalnog stanovništva na jugoistoku Venecuele nedaleko od granice sa Brazilom, javio je AP.

Kako prenosi "Vašington post", pucnjava se čula u blizini mosta Simon Bolivar, gdje je vojska prethodno ispalila suzavac. Hitna pomoć imala je pune ruke posla, jer se na desetine ljudi požalilo na teško disanje i mučninu. Sporadična pucnjava mogla se čuti i u drugim zonama blizu zapadne granice.

Maduro je prethodno najavio prekid diplomatskih odnosa sa Kolumbijom, koja je pozvala na njegovo svrgavanje i dala podršku Gvaidu. On je naredio kolumbijskim diplomatima da napuste Karakas u roku 24 sata.

"Strpljenju je kraj. Ne možemo više dozvoliti da se teritorija Kolumbije koristi za napade na Venecuelu. Iz tog razloga, donio sam odluku za prekid svih političkih i diplomatskih odnosa sa kolumbijskim fašističkim vlastima", rekao je Maduro.

Prema njegovim riječima, ambasador i konzularno osoblje Kolumbije imaju rok 24 časa da napuste Venecuelu.

Takođe, iz Venecule je stigla informacija da je izgorio jedan od kamiona koji su prevozili humanitarnu pomoć.

Na snimcima emitovanim na državnoj televiziji vidi se kako masa uklanja zalihe iz drugog kamiona.

Istovremeno, vođa venecuelanske opozicije i samoproglaššeni privremeni predsjednik te zemlje Huan Gvaido na Tviteru je iznio tvrdnju da je dio administracije venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura pobjegao u Tursku.

"Vojnici još ne znaju da su visokorangirani zvaničnici, koji osuđuju sve, već pobjegli u Tursku", tvitovao je Gvaido, prenosi TASS.

On je pozvao venecuelanske vojnike raspoređene na granici da dozvole konvoju da uđe. Kolumbijski predsjednik Ivan Duke koji se nalazio pored Gvaida kazao je da će Maduro biti odgovoran za bilo kakvo nasilje.

Maduro je krajem sedmice naredio zatvaranje granice sa Brazilom, a juče je potpredsjednik Delsi Rodriges naredila privremeno zatvaranje tri mosta koja povezuju Venecuelu i Kolumbiju.

Pristalice lidera opozicije Venecuele Huana Gvaida planirali su da preko granice sa Kolumbijom unesu više tona humanitarne pomoći i medicinskih zaliha, koje je poslala administracija američkog predsjednika Donalda Trampa.

Portal Analitika