Region

"Ne znam zašto se digla prašina, nisam rekao ništa novo"

Pošto je dijalog Beograda i Prištine prekinut, nikakvih daljih koraka za sada nije bilo, osim iznošenja ideje o razgraničenju.
"Ne znam zašto se digla prašina, nisam rekao ništa novo"
Portal AnalitikaIzvor

Upitan da li razgraničenje treba da znači i razmenu teritorija, Dačić je novinarima rekao da ne zna zašto se nedavno digla prašina kada je pomenuo razgraničenje. 

''Nisam rekao ništa novo... rekao sam da imamo otvorene mogućnosti za različite ideje koje bi predstavljale kompromis", kaže Dačić, a na pitanje da li bi bila prihvatljiva razmena teritorija u sklopu razgraničenja, navodi da je to stvar dogovora i razmjene različitih viđenja šta ko misli da treba da bude kompromis. 

"U ovom trenutku je iluzorno govoriti... Mislim da uopšte neće doći do bilo kakvog dogovora, jer neke zemlje u Evropi podržavaju Haradinaja da istrajaju u ovoj taksi upravo zato da bi se odložiili ovi razgovori do posle izbora u Evropskom parlamentu", rekao je Dačić. 

Naveo je da je polazna osnova Beograda za pregovore definisana Ustavom Srbije i odlukom Skupštine Srbije usvojenom još u vrijeme Tomislava Nikolića, te da u toj platformi nema razgraničenja i razmjene teritorije. 

"To su polazne platforme, i Priština ima svoju polaznu platformu, ali ako vodite razgovore o nekim kompromisima onda treba da izađete sa tim šta su ti neki kompromisi. U toj varijanti, a i sam predsjednik Vučić je rekao, da će sva rješenja do kojih se dođe u nekim razgovorima ili postoje kao predlozi izaći pred narod na odlučivanje", rekao je Dačić. 

"Za sada, pošto je dijalog prekinut, nikakvh daljih koraka, osim iznošenja te ideje (o razgraničenju), nije bilo", dodao je Dačić. 

On je naveo i da neke zemlje nisu oduševljene tim predlogom jer smatraju da granice Kosova uošpte ne treba da se mijenjaju i da Beograd samo treba da prizna takozvano Kosovo. 

"U situaciji kada postoje ove takse mislim da je iluzorno da mi uopšte razgovaramo o bilo kojim varijatnima, jer dijalog uopšte suštniski nije počeo", kaže Dačić. 

Kao najveći rezultat sadašnje vlasti Dačić vidi u tome što je uspjela da pitanje Kosova i potrebe da se dođe do kompromisa ponovo vrati na sto. 

Sa aspekta američke politike, Dačić kaže da bi promjena američke administacije bila loša po interese Srbije zato što bi se vratili oni koji uopšte ne podržavaju da se dođe do bilo kakvog kompromisa. 

"Oni su do sada samo imali tu ideju da mi priznamo Kosovo. Kad god se pokretalo to pitanje oni uvijek kažu, ma šta ima o tome da razgovaramo, to je pitanje već riješeno. Mi smo pokazali da to pitanje nije riješeno i to je najveći rezultata ove vlasti i zalaganja koje smo imali prije svega Vučić i ja", kaže Dačić. 

Portal Analitika