Društvo

Raičević: Pokrenuću proceduru za određivanje lokacije za novi vrtić

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević je najavio da će u okviru nadležnosti koje ima, pokrenuti proceduru za određivanje lokacije za novi vrtić u narednim danima.
Raičević: Pokrenuću proceduru za određivanje lokacije za novi vrtić
CdMIzvor

Nakon što je premijer Duško Marković zatražio da se obustavi gradnja vrtića u gradu pod Rumijom, Raičević je u intervjuu CdM rekao da mu je žao što će prvenstveno roditelji djece predškolskog uzrasta imati probleme koje su željeli da riješe što prije, jer je propuštena prilika da se u značajnoj mjeri riješi problem kapaciteta vrtića. Komenatrišući okupljanja grupe građana koji su protestovali zbog gradnje vrtića u dvorištu barske Gimnazije, Raičević ističe da su svo vrijeme govorili da se manipulisalo nezadovoljstvom građana, sa raznih strana, ali da nijesu naišli na razumijevanje jasnih argumenata. Raičević je CdM-u saopštio i da u lokalnoj upravi tog grada nema viška zaposlenih, i pojasnio šta sve rade kako bi glavna turistička sezona bila uspješna.

CdM: Kako komentarišete odluku premijera da obustavi izgradnju vrtića u Baru? 

Raičević: Poštujem odluku Vlade koju je ove sedmice saopštio premijer Marković. Vlada Crne Gore je bila i jedina nadležna da donese odluku o raskidu ugovora za izgradnju vrtića u Baru, budući da je investitor projekta bilo Ministarstvo prosvjete, a da je sama Vlada obezbijedila kreditna sredstva od Banke za razvoj Savjeta Evrope još 2013. godine za realizaciju šireg projekta izgradnje vrtića, ne samo u Baru, već 12 vrtića širom Crne Gore. Ovaj projekat bio je od izuzetnog značaja za Bar. Vrtićem u najkraćem roku zadovoljili potrebe najmanje 410 porodica Bara, jer bi 370-oro djece imalo mjesto za boravak, uz najmanje 40 novih radnih mjesta. Planom je takođe bilo predviđeno 9,5m2 zelenih površina po djetetu, i 1530 novih sadnica. Podsjetiću samo da su za ovaj objekat bila obezbijeđena sredstva u iznosu od 2,5 miliona eura.

Međutim, svjesni nezadovoljstva jednog broja građana koje se manifestovalo na gradilištu, odluka je donesena i poznata javnosti. Vjerujem da je Vlada temeljno procijenila sve faktore koji su uticali na donošenje odluke o prekidu gradnje vrtića. U čitavoj situaciji raduje odluka da se urbanistička parcela na kojoj je bila predviđena izgradnja vrati koliko je to moguće u prvobitno stanje i dodatno oplemeni, gdje će se zasaditi novi čempresi. Nadam se da će novo uređenje ove lokacije biti na zadovoljstvo svih građana Bara.

CdM: Da li je lokalna uprava mogla da uradi nešto više po tom pitanju?

Raičević: Opština Bar je sprovela sve aktivnosti iz svoje nadležnosti i sve odluke donijela u skladu sa Zakonom – od prostorno planskih dokumenata, preko održanih javnih rasprava o samoj lokaciji, gdje nije zabilježeno nijedno protivljenje građana. U posljednjoj fazi smo reagovali i na inicijativu građana i razmatrali je na sjednici lokalnog parlamenta, što je bio vanstatutarni, ali domaćinski gest, kako bi uvažili stav potpisnika i da bi dodatno analizirali nastalu situaciju. Time je Opština u vezi ovog projekta uradila sve što je bilo u njenoj nadležnosti, i više od toga.
Vlada je svojom odlukom uvažila nezadovoljstvo dijela građana, prekinula izgradnju vrtića, i sada se ideja o izgradnji novog vrtića vraća na sam početak. Opština Bar će u svom kapacitetu dati apsolutni prioritet pokretanju svih procedura koje će za rezultat imati novi projekat vrtića.

Kao predsjednik Opštine, u okviru nadležnosti koje imam, pokrenuću proceduru za određivanje lokacije za novi vrtić u narednim danima.

 

Portal Analitika