Društvo

Han bez konkretnog odgovora

 Policija je juče identifikovala šefa medijskog tima Ure Bojana Jevrića i predsjednika foruma mladih ove partije Milana Đakovića kao osobe koje su bile u društvu sa generalnim sekretarom te političke partije Miletom Radovanićem, kada su u četvrtak ujutro napali Dnevne novine tako što su došli do ulaznih vrata redakcije gdje su iz crnih kesa, duže od dva minuta, rasipali rolne toalet papira i primjerke ovih novina, gazeći ih, uz neprimjerene komentare, nakon čega su, silazeći niz stepenice, poručili da će se ,,možda vratiti“.
Han bez konkretnog odgovora
Nova PobjedaIzvor

Čeka se tužilac

Kako Pobjeda nezvanično saznaje, od njih su uzete izjave i čeka se izjašnjenje tužioca da li u radnjama saslušanih ima elemenata krivičnog djela ili prekršaja. 

- Tužilac će se izjasniti kada se prikupe obavještenja od zaposlenih u Dnevnim novinama da li se osjećaju ugroženim. Jevrić i Đaković priznali su da su to oni uradili sa namjerom da omalovaže Dnevne novine zbog izvještavanja - kaže naš nezvanični izvor. 

Iz Tužilaštva su za Pobjedu potvrdili da će nakon dostavljanja svih traženih podataka ocijeniti da li ima osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv ovih osoba. Iz Delegacije Evropske unije u Podgorici nijesu odgovorili na naša pitanja, među kojima je bilo i to da li je ovim napadom ugrožena sigurnost zaposlenih u redakcijama Dnevnih novina, Pobjede i portala CdM, s obzirom na to da su prostorije sva tri ova medija u istoj zgradi. Oni su naveli da se komesar Han tokom jučerašnje pres konferencije osvrnuo i na pitanja koja smo im poslali.

 Međutim, ni evropski komesar za proširenje Johanes Han nije se konkretno izjasnio o napadu na Dnevne novine aktivista Građanskog pokreta Ura. Na pitanje urednika u Dnevnim novinama, Han je kazao da „ne treba biti slijep na jedno oko, već gledati sa oba ono što se dešava“. 

- Ukoliko postoji nešto negativno, bar sa moje strane, time se treba baviti na jednak način. U septembru ćemo imati dane medija ovdje, i biće to sjajna pri lika za predstavnike medija iz Crne Gore, bez obzira na to da li su bliski vlasti ili su bliski opoziciji, da predstave svoje slučajeve i da govorimo o svemu što se događa - rekao je evropski komesar. Dodao je da sve što se dešava nije tipično samo za Crnu Goru, već je simptomatično za cijeli region. 

- Zato ćemo organizovati dane medija i javno razgovarati o svemu ovome, o raznim pitanjima, kvalitetu medija, napadima na pojedince ili prijetnjama njihovim porodicama. To je neprihvatljivo bez obzira ko je pogođena strana - kazao je Han. On je istakao da se zalaže za funkcionalnog javnog emitera. 

Neutralnost 

- Moramo da imamo medije koji su nezavisni na način da su neutralni u odnosu na čitav politički spektar, svugdje se suočavamo sa tim da su mediji ili na strani vlade ili opozicije. Funkcionalna medijska scena podrazumijeva da imate novine, TV, radio gdje je moguće da komentarišete nešto. Ne treba biti slijep i kritikovati sve što vlada radi ili aplaudirati svemu što radi opozicija. Život je iznijansiran i to treba da bude slučaj i u radu medija. To je moj zahtjev predstavnicima medija i to je ono čime ćemo se pozabaviti tokom medijskih dana - zaključio je Han. 

Odgovarajući na pitanje o dvostrukim aršinima kada je u pitanju odnos prema medijima u Crnoj Gori, te zašto nije posjetio redakciju Dnevnih novina nakon napada, imajući u vidu da to čini kada su u pitanju drugi mediji, kazao da se ne stidi što se bavi ovim pitanjima. Istakao je da svi u zemlji imaju odgovornost, te da treba da se uzdrže od fizičkih napada. 

- Ako govorimo o političkoj debati, to je nešto što moramo prihvatiti. Očekujem poštovanje između uključenih strana i institucija. Možete razmjenjivati mišljenja na jedan ili drugi način. To je ono što građani očekuju, ukoliko ste ljubitelj neke uzavrele debate, koja uključuje i političare i medije i NVO to je jedna stvar. Ono što ja želim jeste da se uspostavlja komunikacija čak iako imate različita stanovišta. U tom smislu potrebno je više međusobnog poštovanja. Možete imati različita stanovišta, a bez potrebe da vrijeđate onoga ko je na drugoj strani - odgovorio je Han. Napad na Dnevne novine u četvrtak su osudili iz Vlade, Demokratske partije socijalista, kao i šef Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović.

Bogdanović: Osuđujemo napad na novinare

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je juče da, „u kontekstu ostvarenja prava na slobodan i nesmetani rad medija“ osuđuje najnovije napade na novinare, njihovu imovinu i ugrožavanje rada kao osnovnog ljudskog prava. 
On je na okruglom stoku u Podgorici, upriličenom u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o medijima, kazao da Vlada prioritetno osnažuje međunarodne standarde za slobodu medija i bezbjednost novinara. 
- U tom kontekstu, želim da pozdravim rad nadležnih institucija na otkrivanju počinioca napada na novinarku Oliveru Lakić - istakao je Bogdanović.

Raonić: Performans Ure ne izlazi iz okvira slobode izražavanja

Predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić smatra da, kako je rekao, performans Ure ne izlazi iz okvira slobode izražavanja i da će biti zanimljivo vidjeti osnov za privođenje. - Od Ure, koja je partija koja pokušava da promoviše kulturu dijaloga i novu političku kulturu, nijesam ovo očekivao, iako razumijem ljutnju zbog teksta kojim se crta meta momku bez ikakvih primjedbi u ponašanju. Reakcija obje strane je rezultat ogromnih tenzija u društvu, koje ćemo teško prevazići - rekao je Raonić.
 

Portal Analitika