Politika

Brajović razgovarao sa evropskim komesarom Hanom

Skupština Crne Gore je po riječima OEBS/ODIHR jedan od najotvorenijih parlamenata za razgovor o preporukama koje treba ugraditi u izborno zakonodavstvo, a dobro bi bilo da sve parlamentarne stranke zajedno sa nevladinim sektorom i akademskom zajednicom učestvuju u njegovom unaprjeđenju, kako bi u izbornu godinu 2020. ušli sa zadovoljavajućim zakonodavnim rješenjem, prihvatljivim za sve – istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajovićna sastanku saevropskim komesarom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom.
Brajović razgovarao sa evropskim komesarom Hanom
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Brajović je takođe upoznao sagovornika da je na juče održanoj vanrednoj sjednici Skupštine bilo riječi o aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori, uz učešće najvećeg dijela opozicije, a da konkretne zaključke treba donositi samo na osnovu konkretnih činjenica. 

Komesar Johanes Han je istakao posebnu ulogu Skupštine Crne Gore u integracionim procesima, kao i potrebu zajedničkih napora na nacionalnom nivou, imajući u vidu da postoji zajednički pogled na evropsku perspektivu naše zemlje. Komesar za proširenje je naglasio da zajednički cilj -  a to je ulazak u Evropsku uniju -  mora biti zasnovan na kompromisu, u čemu i vladajuća većina i opozicija imaju svoju odgovornost.

U utakmici za Evropsku uniju mora učestvovati cijeli nacionalni tim, a za takmičenje između timova postoji nacionalni šampionat – na slikovit način je objasnio svoje viđenje dijaloga vlasti i opozicijeevropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han.

Predsjednik Brajović je uoči izbora za Evropski parlament zahvalio komesaru Hanu na njegovom doprinosu regionalnoj stabilnosti i dobronamjernom pristupu prema Crnoj Gori, i iznio očekivanje da  u novom sazivu Evropske komisije neće doći do promjena u politici proširenja i poštovanja principa regate. 

Sastanku su prisustvovali potpredsjednici Skupštine Branimir Gvozdenović i Genci Nimanbegu, kao i predsjednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Odbora za evropske integracije Andrija Nikolić i Slaven Radunović.

Portal Analitika