Politika

Tehnička vlada nema alternativu, protesti su glavna demokratska institucija u Crnoj Gori

Trebamo razlike staviti po strani i raditi zajedno. Mi smo predstavnici 49 odsto parlamenta. Nismo neka beznačajna snaga. Na nama je da cijenimo sebe i ljude koji su nas glasali. Danas u Crnoj Gori tehnička Vlada nema alternativu. Energiju građana, energiju protesta treba pretvoriti u novi kvalitet građanske Crne Gore. Protesti su glavna demokratska institucija u Crnoj Gori. To je najbolji dio Crne Gore i način da dobijemo politički kvalitet - poruke su opozicije nakon današnjeg razgovora sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.
Tehnička vlada nema alternativu, protesti su glavna demokratska institucija u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

''Prelazna Vlada koja je inicirana krajem 2015. godine je bio pravi model za mirnu tranziciju u Crnoj Gori. Nažalost državni udar je srušio sve i sada smo na istom mjestu kao u tom decembru 2015. Po nama, kako smo rekli komesaru Hanu, moramo proći isti put. Samo ovog puta mnogo brže. Imamo Zakon koji smo tada donijeli koji se može promijeniti, imamo sporazum, imamo zahtjev SDP-a da neće biti nikakvih razgovora dok se ne formira tehnička vlada. To je najbolji put za Crnu Goru, da se okupimo oko istog koncepta a to je EU, da se okupimo oko spašavanja socio ekonomskog napretka, da naša nama zemlja skupi sav kvalitet što ima u tu tehnički Vladu i da zajedno sa EU dobijemo prve nesporne izbore u Crnoj Gori'', kazao je lider SDP-a Ranko Krivokapić nakon razgovora sa komesarom Johanesom Hanom.

On dodaje da je SDP spreman da bude onaj koji pomaže da do cilja dođe što prije.

''DPS nas je obmanuo i prevario mnogo puta. Ne želimo više biti obmanuti i prevareni jer u tom slučaju ne bi imali izgovora. Naša lakovjernost je možda imala izgovora do sada, a sada već ne bi bilo izgovora jer nema smisla pregovarati o uslovima. Ne treba pobjeći od iskustva sa obije strane i da procesi koji budu, budu stabilni ali da energiju građana, energiju protesta pretovrimo u novi kvalitet građanske Crne Gore. Protesti su glavna demokratska institucija u Crnoj Gori. To je najbolji dio Crne Gore i način da dobijemo politički kvalitet. Da se pojavi puna odgovornost svake vlasti i mogućnost smjene svake vlasti. Da Crna Gora ima oruđa da se nikada ne ponovi autokratija koja će trajati 30 godina'', kazao je Krivokapić.

ranko-krivokapic

Povodom tvrdnji premijera Markovića da od tehničke Vlade neće biti ništa, lider SDP-a kaže da su isto pričali i prije formiranja Vlade izbornog povjerenja.

''Premotajte gospodina Đukanovića i Markovića i vidite šta su govorili 2015. - 2016. Đukanović je tada u Nikšiću govorio da to nije moguća varijanta pa eto šta je bilo. Isto će biti i sada ako opozicija bude dovoljno zrela i bude spremna da preuzme odgovornost za formiranje takve Vlade. Njihovo negiranje je uvijek na početku a njihovo hvaljenje uvijek na kraju tih procesa'', kazao je Krivokapić.

Goran Danilović smatra da u ovom trenutku tehnička Vlada nema alternativu.

img-20190222-111927

''To je najmanje što može da se uradi za dobro Crne Gore. To što danas tražimo je najmanje a na DPS-u je da odluči da li će tokom vremena dati još više. Trebamo razlike staviti po strani i raditi zajedno. Mi smo predstavnici 49 odsto parlamenta. Nismo neka beznačajna snaga. Na nama je da cijenimo sebe i ljude koji su nas glasali. Naša obaveza u ime građana je da im ponudimo da mi odgovoramo za eventulani postignuti sporazum a ne da vjerujemo Vladi gospodina Markovića i DPS-a. Apsolutno smo na stanovištu prvo dogovor o tehničkoj vladi prelaznog karaktera koja bi najmanje godinu dana spremala izbore i riješila sva pitanja zbog kojih kasne institucije u Crnoj Gori a onda će biti sve lakše. Ne bude li toga, budemo li odbijeni, budu li ignorisani građani mislim da će opozicija, nas 49 odsto, nas 39 poslanika biti prinuđeni da vučemo zajedničke poteze htjeli ili ne'', kazao je Danilović.

On je ubijeđen da svi u Crnoj Gori mogu biti razumni i civilizovani, te da ukoliko budu odbijeni krajnji predlog će biti bojkot svih narednih izbora.

goran-danilovic

''Nemamo pravo da se povučemo kao neko ko je u očima sadašnje vlasti na nivou 2 ili 3 odsto. Budemo li odbijeni u nizu i kontinuitetu sa svim predlozima, sa svim što govori o mirnoj tranziciji i pripremanju poštenih i fer izbora a ne nikako preuzimanju vlasti sa ulice, naš predlog će u konačnom biti bojkot svih izbora u Crnoj Gori, pa neka gospoda izvole i vladaju jednopartijski a gospoda iz Evrope prihvate da je to strateško partnerstvo'', kazao je Danilović.

Lider građanskog pokreta URA je kazao da je opozicija bila jedinstvena u stavu, te da je svakome jasno šta se dešava u Crnoj Gori.

''Bili smo jedinstveni u stavu da ovaj dio opozicije koji predstavlja većinsku Crnu Goru, koji ne predstavlja koverat poslanike, koji ne predstavlja kriminalce koji su instalirali vlast je jedinstven u odbrani evropskih vrijednosti i evropske agende u Crnoj Gori koja podrazumijeva da imamo slobodne i fer izbore kao što je to u svakoj normalnoj državi. Mislim da je to izuzetna poruka i zbog toga sam lično jako zadovoljan sa satankom sa komesarom Hanom. Bez obzira na javne istupe svakome je jasno šta se dešava u Crnoj Gori. Ovo je privatna država zarobljena od strane tajkuna i kriminalaca i mi takvu privatnu državu moramo da branimo'', kazao je Abazović.

img-20190222-111944

Dužnost svih opozicionih lidera, svih partija i građana je da vrate Crnu Goru sebi.

''Svi koji budu izašli na ulicu na jedinom neokaljanom mjestu, treba da odbrane dostojanstvo Crne Gore i da vrate ono što je oteto, institucije sistema i građanima njihovu mogućnost da slobodno biraju u skladu sa Ustavom. Crna Gora ima evropsku perspektivu i niko joj to ne može oduzeti. Vladajuća stranka, režim i ljudi koji ga personifikuju i iznose stavove da nema kriza i problema u Crnoj Gori - su zapravo maratonci koji trče počasni krug. Kraj im je izvjesan i blizu. Što više građana dođe na ulicu to će agonija da bude kraća i Crna Gora će što prije biti slobodna. Bili smo jedinstveni u stavovima i odavno se nije desilo da budemo tako složni uz sve naše programske i vizionarske razlike, lične animozitete, netrpeljivosti. Bili smo jedinstveni oko stava da građani na ulici brane evropsku Crnu Goru'', kazao je Abazović.

dritan-abazovic

Iako je opozicija više puta pogazila riječ i poruke jedinstvenosti, Abazović, u ime pokreta URA govori da će ovoga puta uraditi sve da istu i održe.

''Iako imamo različite poglede na neke stvari što je plod demokratije svuda u svijetu. Razlike između nas će ostati ali ovdje treba da zanemarimo sve razlike i sve partijske interese. Važna je Crna Gora i njena sloboda. Kada postignemo da imamo slobodne izbore, neka onda onaj ko ima najbolji program vlada a mi smo tu da  Ne mogu da govorim u ime ostalih ali što se tiče građanskog pokreta URA apsolutno ćemo održati riječ ne mogu da govorim u ime ostalih'', kazao je Abazović.

Lider Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, smatra da je afera ''Koverta'' potvrdila sve što je opozicija tvrdila svih prethodnih godina.

''Potvrdila da je da je u svakoj izbornoj trci opozicija krećala sa starta, a DPS sa 70 metara a trčali smo na 100 metara. Afera je potvrdila koilko su bili impresivni rezultati koje je opozicija u takvim uslovima ostvarila, a kakvi bi tek bili da se takmičimo u iole fer uslovima. Situacija je dramatična, kriza je na najvišem nivou u posljednjih 10 godina. Dva su razloga za to. Jedan je što nismo imali političku a ni pravnu odgovornost za sve afere koje su se godinama ređale. Drugi razlog je što smo imali jednu vrstu žmurenja sa različitih strana na to što je DPS izigrao sve dogovore sa opozicijom uz posredstvo međunarodne zajednice koji su bili pokušaj za izlazak iz političke krize'', kazao je Bečić.

aleksa-becic

On smatra da na današnji dan imamo najveći stepen nepovjerenja u izborni proces, institucije i jaz u nepovjerenju između vlasti i opozicije.

''Što se tiče Demokrata mi smo zbog svega navedenog krenuli u realizaciju plana vaninstitucionalnog djelovanja sa bliskim političkim subjektima. Da mirno izrazimo nezadovoljstvo i da zajedno sa svim kolegama prisustvujemo i masovnim građanskim protestima. Ovdje nemamo izolovani problem, jedna ostavka ne rješava ništa, već su potrebna sistemska rješenja. Potreban je pad kompletne izvršne vlasti, nakon čega bi mogli da razgovaramo o modalitetima. Razmišljati u ovom trenutku o bilo kakvim izbornim procesima, bilo bi krajnje iluzorno i o tome niko ne pomišlja'', kazao je Bečić.

Bečić smatra da su svi svjesni krize u kojoj se Crna Gora nalazi.

''Mi ne tražimo ništa za sebe, ne tražimo ništa lično niti privatno. Mi u jedinoj zemlji u Evropi u kojoj vlast nikada nije smijenjena u 21. vijeku, tražimo uslove za slobodne i fer izbore jer je to Crnoj Gori nužno i neophodno. Ako tako ne bude nema zatvaranja ni poglavlja 23, 24, 27 i nema ulaska Crne Gore u EU'', zaključio je Bečić.

Portal Analitika