Politika

RCC jedan od najznačajnijih mehanizama za saradnju

Savjet za regionalnu saradnju, jedan je od najznačajnijih mehanizama za objedinjavanje zajedničkih potencijala u regionu i njegov napredak, ocijenio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.
RCC jedan od najznačajnijih mehanizama za saradnju
Portal AnalitikaIzvor

On je danas, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, razgovarao sa generalnom sekretarkom Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlindom Bregu, koja boravi u posjeti Crnoj Gori.

Navodi se da je Đukanović čestitao generalnoj sekretarki izbor na tu funkciju, poželio uspjeh u postizanju rezultata RCC-ja, i pozdravio konsenzualnu odluku o konsekutivnim mandatima Albanije i Crne Gore.

On je poručio da će Crna Gora kao i do sada biti odgovoran i pouzdan partner Savjeta i pružiti podršku svim aktivnostima od zajedničkog interesa.

Đukanović je podsjetio na vanjskopolitička postignuća Crne Gore, prijem u NATO i dinamičan put ka članstvu u Evropsku uniju, ali i istovremenu posvećenost izgradnji dobrosusjedskih odnosa.

"Savjet za regionalnu saradnju, upravo je jedan od najznačajnijih mehanizama za objedinjavanje zajedničkih potencijala u regionu i njegov napredak, ocijenio je Đukanović.

On je kazao da je izuzetno važno pokazati zrelost u vođenju dobrosusjedske politike i punu posvećenost saradnji kako bi se bolje valorizovali svi resursi. 

"Crna Gora je maksimalno usredsređena na primjenu strateških dokumenata Savjeta i Akcionog plana o regionalnoj saradnji i podržava aktuelne projekte u oblasti poboljšanja položaja romske populacije, socijalne zaštite i turizma", rekao je Đukanović.

Navodi se da je Bregu pozdravila je lidersku poziciju Crne Gore u procesu integracija u EU, navodeći da Savjet pažljivo prati taj proces. 

Predstojeće vrijeme, kako je istakla Bregu, treba iskoristiti za unapređenje regionalne saradnje i dinamiziranje ekonomskog razvoja Regiona. 

"Posebno se osvrnula na konkretne ciljeve Savjeta za ukidanje rominga i mobilnost studenata kroz projekat priznanja diploma i zvanja, za šta je dobila punu podršku tokom razgovora", navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da je neophodno intenzivirati regionalnu saradnju, naročito u uslovima komplikovanih globalnih odnosa, sa punom sviješću o zajedničkoj odgovornosti za budućnost Regiona i rješavanje otvorenih pitanja.

Potvrđena je puna otvorenost za dalje jačanje saradnje Crne Gore i RCC i podrška realizaciji aktivnosti u susret sljedećem Samitu Berlinskog procesa u Poznanju.

Portal Analitika