Društvo

Šofranac: Partijski napad na Dnevne novine

Aktivisti Građanskog pokreta (GP) URA izveli su danas performans ispred prostorija Dnevnih novina, u znak revolta zbog teksta objavljenog u tom listu o jednom od organizatora građanskih protesta, Jovanu Gajeviću.
Šofranac: Partijski napad na Dnevne novine
Portal AnalitikaIzvor

Glavna i odgovorna urednica Dnevnih, Vesna Šofranac, saopštila je da su aktivisti URA-e neovlašćeno upali u njihove poslovne prostorije, što, kaže, predstavlja atak na imovinu i uređivačku politiku jednog privatnog medija.  

„Ovo je incident koji najviše govori o GP URA i njihovom demokratskom kapacitetu“, rekla je Šofranac Portalu Analitika.

Aktivisti URA-e su ispred redakcije Dnevnih razbacali primjerake te novine i preko njih raširili toalet papir.

U tekstu tog lista naslovljenom „Nestao organizator protesta“, navodi se, između ostalog, da je Jovan Gajević napustio Crnu Goru i otišao u inostranstvo. Upitana da li se ovakvim tekstom crta meta Gajeviću, Šofranac odgovara.

„Ne crtamo, apsolutno. Dnevne novine imaju informaciju da je mladić koji se pojavio kao organizator protesta napustio Crnu Goru. To ne spori ni GP URA. Pokazuje se da iza ovih protesta više ne stoji samo građanski bunt. U tekstu koji pominjete citiraju se objave političkih partija na njihovim Fejsbuk stranicama. Ako se u tekstu kaže da Dritan Abazović poziva na proteste, to nije izmišljotina već činjenica koju on javno saopštava. Ako kažemo da to rade DF i Nebojša Medojević, i to je istina. Crnogorska javnost vidi ko nudi svoju infrastrukturu i organizuje prevoz ljudima iz svih crnogorskih gradova, da bi ih se što više skupilo na protestu koji je najavljen za subotu u Podgorici. Dakle, ništa što smo objavili nije demantovano“, poručuje ona.

Ovo je, prema njenim riječima, crtanje mete novinarima Dnevnih novina i pokušaj sijanja straha.

Urednica Dnevnih nam je rekla da je ovaj događaj prijavljen policiji i da je podnijeta krivična prijava protiv GP URA.  

„Obavijestili smo Delegaciji EU u Podgorici, gospodina Johanesa Hana, ambasade, OEBS, kao i novinarska udruženja“, zaključuje Šofranac.

Portal Analitika