Društvo

Komisija za provjeru Bečićevog rada predala izvještaj Senatu UCG

Komisija za provjeru autentičnosti magistarskog rada lidera Demokrata Alekse Bečića, predala je izvještaj Senatu Univerziteta Crne Gore (UCG), a sa sadržajem izvještaja upoznala je i Ekonomski fakultet. Svako dalje odlučivanje u predmetnom slučaju, iz akademskog domena, je u nadležnosti Senata UCG.
Foto: ucg.ac.me
Foto: ucg.ac.me
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno sa Ekonomskog fakulteta, nakon što je Senat UCG-a donio Odluku br. 03-3057 od 21. septembra prošle godine (Bilten UCG, br. 438/18) kojom se uređuje prethodni postupak za utvrđivanje plagijata publikacije/autorskog djela na Univerzitetu Crne Gore, Vijeće Ekonomskog fakulteta je 19. novembra 2018. godine formiralo Komisiju za provjeru autentičnosti magistarskog rada studenta Alekse Bečića.

„U cilju obezbjeđenja pune objektivnosti ovog procesa, formirana je respektabilna Komisija sastavljena od istaknutih stručnjaka iz uže stručne oblasti magistarskog rada.

Komisija formirana sa ciljem da provjeri autentičnosti magistarskog rada kandidata Alekse Bečića, nakon tromjesečnog rada, podnijela je izvještaj o svom radu Senatu Univerziteta Crne Gore. Komisiji je za pomoć u radu dostavljen nalaz autentičnosti rada ovog kandidata dobijen korišćenjem licenciranog softvera Ithinticate.

Akademski integritet jedan je od najvažnijih izazova funkcionisanja i osnova na kojoj počiva obrazovanje generacija studenata na Ekonomskom fakultetu. Svjestan svoje odgovornosti, Ekonomski fakultet kroz različite aktivnosti učestvuje u promovisanju pitanja akademskog integriteta. Bez obzira na navedene nalaze Komisije, Ekonomski fakultet je u svim godinama svog postojanja, pokazao da je otvoren za utvrđivanje svih oblika akademske odgovornosti u okviru sistema. Zbog navedenog smatramo da na ovaj način treba posmatrati i slučaj provjere autentičnosti magistarskog rada Alekse Bečića – kao aktivnost koju sprovodi Ekonomski fakultet shodno propisima Univerziteta Crne Gore sa ciljem zaštite akademskog integriteta. Želimo da skrenemo pažnju, da smo se od samog početka sa dužnom pažnjom odnosili prema ovom pitanju – čuvajuću ugled Fakulteta i svih njegovih diplomiranih studenata“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Sa Ekonomskog fakulteta su najoštrije osudili napade u određenom broju medija kojima su Ekonomski fakultet, članovi komisije i njihove porodice bili izloženi od dana njihovog imenovanja. Cilj je, kažu, bio tendenciozna diskreditacija rada fakulteta, članova komisije, a samim tim i rezultata njihovog rada u ovom predmetu.

„Dugotrajnim, stručnim, a posebno časnim i nepristrasnim radom komisija je potvrdila da je odoljela pritiscima, te da da su akademski integritet i nezavisnost neprikosnoveni. Na ovaj način je Ekonomski fakultet ispunio obavezu delegiranu od strane Senata Univerziteta Crne Gore. Svako dalje odlučivanje u predmetnom slučaju, iz akademskog domena, je u nadležnosti Senata UCG“, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika