Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Kako je Knežević pokušao da prevari Vladu u slučaju Meljine: Počeo od 18 miliona, završio na 78

Kako je Knežević pokušao da prevari Vladu u slučaju Meljine: Počeo od 18 miliona, završio na 78

Odbjegli tajkun Duško Knežević pokušao je tokom prošle jeseni da prevari državu Crnu Goru tako što je proceduralnim začkoljicama odugovlačio proces, da bi zatim tvrdio da je spreman da izmiri sve obaveze, istovremeno se cjenkajući, pa je razgovore sa Državom koji su počeli sa procjenom da je uložio u Meljine nešto manje od 18 miliona, završio tvrdnjom da je uložio 48 miliona, ali je kasnije poslao i jedan dopis u kojem je sve sabrao na gotovo 78 miliona.
Kako je Knežević pokušao da prevari Vladu u slučaju Meljine: Počeo od 18 miliona, završio na 78
Dnevne novineIzvor

Ministar finansija Darko Radunović rekao je Dnevnim novinama da dvomjesečna dopisivanja između Ministarstva finansija i Duška Kneževića, koja su trajala od početka septembra do početka novembra, kao ni sastanci, nijesu dali rezultate jer je Knežević stalno mijenjao poziciju i podizao visinu svojih navodnih uloga. Istovremeno je, kaže ministar, odbijao da preduzme korake neophodne da neka od vodećih međunarodnih revizorskih kuća obavi procjenu koju bi prihvatili i Država i Knežević.

„Bilo je više sastanka, i više dopisa. U početku razgovora, pominjana je procjena sudskih vještaka koji su orijentaciono procijenili da je investirano oko 17,7 miliona. On je na sljedećem sastanku iznio tvrdnju da ga je ulaganje koštalo 30 miliona, a na narednim sastancima je tu svotu podigao na 48 miliona i to tako što je rekao da uložio 36, a da mu bolnica duguje 12. Kasnije je u jednom dopisu sve sabrao na 77,6 miliona i tu je uračunao navodna ulaganja, troškove izlaska partnera Abi Dhabi Capital Group i obaveze prema dobavljačima", kaže ministar finansija.

Knežević je stalno u dopisima prihvatao nezavisnu reviziju, ali ništa nije pokretao da nezavisni revizor bude angažovan.

„Da bi se to dogodilo, Knežević je morao da obavi određene radnje kako bi se stekli uslovi da se prekine stečaj. Podsjećam, stečaj je uveden zbog nemogućnosti namirivanja potražilaca i neisplaćivanja poreza i doprinosa za period od oktobra 2016. godine do juna 2018. godine, dakle, zaposlenima nijesu uplaćivani porezi i doprinosi", kaže ministar.

Dodaje da je Vlada prepoznala javni interes da oko 30.000 građana područja Herceg Novog, a ljeti i veoma veliki broj turista ima obezbijeđenu zdravstvenu zaštitu, ali se sve nažalost, završilo na sastancima i dopisivanju, jer nijesam siguran da je Knežević zapravo želio da se problem riješi".

„On je čak predlagao modele poravnanja, ali se oglušavao o naše dopise da je osnovni uslov za pregovore o poravnanju nezavisna procjena odnosno revizija, a uslov za to je da kompanija izmiri obaveze utvrđene u stečajnom postupku", kaže ministar finansija za Dnevne novine.

 

Portal Analitika