Podgorica

Za rekonstrukciju javne rasvjete u Podgorici 4,7 miliona eura

Zamjenik gradonačelnika Podgorice Časlav Vešović i predstavnici uprave „Javna Razsvetljava“ Igor Hržić i Marko Dimkovski, nosioci zajedničke ponude ,,Nova energija“, potpisali su danas ugovor o rekonstrukciji javne rasvjete u glavnom gradu vrijedan 4,7 miliona eura, čime će se doprinijeti uštedi energije do 80 odsto.
Za rekonstrukciju javne rasvjete u Podgorici 4,7 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

“Polazeći od činjenice da ste ispunili veoma stroge i zahtjevne tenderske uslove, uprava Glavnog grada je uvjerena da u vama imamo kredibilne partnere koji će na kvalitetan i efikasan način rekonstruisati i modernizovati javnu rasvjetu u Podgorici “, istakao je Vešović.

Zamjenik gradonačelnika Podgorice je saopštio da je nakon temeljnih priprema za realizaciju tog projekta i nešto dužih tenderskih i žalbenih postupaka, vrijeme koje je prošlo čekajući njegovu finalizaciju ipak donijelo benefite Glavnom gradu.

„U prvom redu, u odnosu na prvobitnu projektovanu vrijednost za ovaj projekat, koja je iznosila 6,7 miliona eura, danas smo potpisali ugovor za dva miliona manje, što predstavlja direktnu korist za budžet Glavnog grada“, ocijenio je Vešović i istakao da je dodatni razlog taj što su protokom vremena kreirani strožiji uslovi za učesnike javnog poziva i na taj način kroz ponudu je dobijena oprema koja će omogućiti uštedu 80 odsto električne energije.

Podsjetio je da je u prethodnom periodu Glavni grad plaćao visoke račune za struju za gradsku rasvjetu, a instalacija nove opreme zasnovane na LED tehnologiji će obezbijediti značajne uštede koje će omogućiti otplatu duga prema partnerima.

“Ovaj projekat neće ni na koji način opteretiti budžet Glavnog grada, ni građane, a višestruko je koristan. Osim finansijske koristi, njegovom realizacijom podstičemo energetsku efikasnost i u kontinuitetu radimo na modernizaciji infrastrukture i primjeni savremenih „smart“ rješenja”, zaključio je Vešović.

Uprava Glavnog grada, paralelno sa realizacijom tog projekta, sa partnerima iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP intenzivno radi na projektnoj dokumentaciji za II fazu modernizacije javne rasvjete, koja se odnosi na centar grada i gradska naselja.

Predsjednik uprave „Javna Razsvetljava“ Igor Hržić zadovoljan je potpisivanjem ugovora, te je kazao da je uvjeren da će se na bazi uspješne saradnje partnerstvo Podgorice i „Javne Rasvjetljave“ nastaviti i na nekim budućim projektima.

“Ovo je najzančajniji projekat u posljednjih deset godina rada i razvoja našeg društva i veoma smo zadovoljni što je ponuda našeg konzorcijuma prepoznata kao najkvalitetnija i što smo partneri Glavnog grada na ovom projektu”, istakao je Hržić.

On je naglasio da „Javna Razsvetljava“ ima strategiju regionalnog razvoja društva i da u narednih pet godina žele da postanu dominantno preduzeće koje se bavi zamjenom javne rasvjete u regionu.

“Ovo je prvi veliki korak ka tom našem cilju i pravi podsticaj da značajnije iskoračimo na međunarodno tržište“, zaključio je Hržić.

Direktor preduzeća „Komunalne usluge“ Radoica Popović, koji je u ime Glavnog grada i te firme potpisao ugovor, istakao je da je projekat rekonstrukcije i modernizacije javne rasvjete veoma važan, ne samo na lokalnom, nego i državnom nivou zbog toga što su njime predviđene značajne uštede najskupljeg vida električne energije.

On je zadovoljan što će projekat, nakon dužeg vremena i napornog rada na njegovoj pripremi, početi da se realizuje, te je poručio da je uvjeren da će biti uspješno završen u ugovorenom roku.

Portal Analitika