Politika

Stanišić i Nimanbegu u Briselu

Šef Stalne delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, Obrad Mišo Stanišić i član, Genci Nimanbegu, učestvovali su u radu Zajedničkog sastanka pet komiteta Parlamentarne skupštine NATO-a, održanog u Briselu.

Stanišić i Nimanbegu u Briselu
Portal AnalitikaIzvor

Trećeg dan Zajedničkog sastanka, u okviru šeste sesije kojom je predsjedavao Ivans Clementjevs iz Letonije, predsjedavajući Komiteta za ekonomiju i bezbjednost, učesnicima se obratio William Alberque, direktor Centra za kontrolu naoružanja, razoružanje i neproliferaciju oružja za masovno uništenje (ACDC) pri NATO-u, izlaganjem na temu: „Trenutna pitanja kontrole naoružanja i značenje za NATO“.

Na temelju diskusije koja je uslijedila, delegati Parlamentarne skupštine NATO-a su ovim povodom iskazali čvrstu posvećenost i jedinstvo na planu kontrole naoružanja, razoružanja i zabrane proliferacije oružja za masovno uništenje, kao važnih segmenata koji doprinose očuvanju evroatlantske bezbjednosti i istakli važnost trajne saradnje na ovom planu, posebno imajući u vidu stepen društvene opasnosti od ovih pojava.

Uslijedila je prezentacija Olivier Onidija, zamjenika generalnog direktora za bezbjednost, predstavnika Evropske komisije Opšte uprave za migracije i unutrašnje poslove, na temu: „Terorizam, kriminal i drugi izazovi evropske bezbjednosti u digitalnom dobu: uloga i doprinos Evropske unije“.

Tom prilikom, g.Onidi je učesnicima sastanka predstavio aktuelnu situaciju u ovoj oblasti, sa posebnim osvrtom na stepen društvene opsanosti koje rizici od pojave terorizma i kriminala nose sa sobom i važnost pitanja izgradnje najboljih modela za njihovo suzbijanje, preveniranje i rano otkrivanje. Poseban osvrt ovom prilikom je učinjen na pitanje razvijanja i snaženja odnosa država na ovom planu i iznalaženja najdjelotvornijh rješenja za prevazilaženje aktuelnih problema.

Zajednički sastanak komiteta Parlamentarne skupštine NATO-a rezervisan je za delegacije država članica Sjevernoatlantskog saveza i predstavlja priliku za učesnike da, u kontekstu stručne podrške i razmijene znanja, razviju dijalog sa predavačima iz NATO-a i drugih organizacija sa sjedištem u Belgiji, po aktuelnim temama iz oblasti bezbjednosti i odbrane.

Pored realizovanih susreta delegata Parlamentarne skupštine u sjedištu NATO-a i van, Zajednički sastanak komiteta je obezbijedio i susret članova Radne grupe za obrazovanje i komunikaciju o NATO-u, čiji rad ima za cilj da omogući širu sliku o modelima koji se primjenjuju u obrazovnim sistemima država članica Alijanse, u kontekstu edukacije o pitanjima bezbjednosti i NATO-a.

Portal Analitika