Politika

Sjutra rasprava o aferi „koverta“

 Rasprava u Skupštini Crne Gore povodom afere „koverta“, a na inicijativu SDP-a, biće održana na vanrednom zasijedanju u četvrtak, 21. februara. 
Sjutra rasprava o aferi „koverta“
Portal AnalitikaIzvor

Da bi dnevni red bio usvojen, trebalo bi da dobije podršku 41 poslanika. To se i očekuje jer je ranije iz DPS-a najavljeno da ta partija „ne bježi od rasprave“ ni o jednoj temi.

Predsjednik DPS-a Đukanović je to i direktno potvrdio gostujući u ,,Ukrštenim riječima“ protekle sedmice. Inicijativu SDP-a potpisalo je 28 opozicionih poslanika, a u zaključcima se predlaže da Skupština zahtijeva od nadležnih državnih organa da, cijeneći sistemske posljedice optužbi u slučaju „koverta“, prioritetno ispitaju navode i materijalne dokaze koje je javnosti predočio Duško Knežević i o tome u najkraćem roku obavijeste parlament.

- Skupština posebno poziva Tužilaštvo da nastavi sa istragom u ovom slučaju kako bi se u daljem postupku konačno utvrdilo ko su akteri ovog teškog krivičnog djela, o čemu već postoji osnovana sumnja na osnovu snimaka o kojima je javnost upoznata - navodi se u zaključcima.

Skupština konstatuje, kako se navodi u predloženim zaključcima, da su posljednja dešavanja oko afere ,,koverta“, a u kojoj učestvuje sami državni vrh, dodatno produbila nepovjerenje u izborni proces i nedvosmisleno pokazala da u ovom trenutku nema uslova za fer i slobodne izbore.

- Skupština konstatuje da Crna Gora, nažalost, postaje sve više prepoznata po izbornim aferama i političkoj korupciji koje su eksplicitno navođene u dosadašnjim izvještajima i dokumentima EU (afera ,,snimak“, kupovina ličnih karata za potrebe DPS…), koje nemaju politički i sudski epilog. Ta činjenica ozbiljno ugrožava evropske integracije naše države prijeteći da čak zaustavi naš put prema EU - navodi se u zaključcima i dodaje da „Skupština ohrabruje nastavak aktivnosti Tužilaštva u ispitivanju zakonitosti rada Atlas banke i Centralne banke posebno u dijelu ostvarivanja njene uloge u kontroli banaka“.

Rasprava o aferi „koverta“ održana je u parlamentu glavnog grada u ponedjeljak, 18. februara, ali je opozicija napustila Skupštinu.

Portal Analitika