Protokol

Zajednički napori u stvaranju bezbjednog okruženja na globalnom nivou

Obrad Mišo Stanišić, šef Stalne delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO i Genci Nimanbegu, član, učestvuju u radu Zajedničkog sastanka komiteta za odbranu i bezbjednost, ekonomiju i bezbjednost i Političkog komiteta, kojem prisustvuju i službenici komiteta za Civilnu dimenziju bezbjednosti i Nauku i tehnologiju Parlamentarne skupštine NATO, koji se održava u Briselu od 18. do 20. februara 2019. godine.
Zajednički napori u stvaranju bezbjednog okruženja na globalnom nivou
Portal AnalitikaIzvor

Drugog dana Zajedničkog sastanka, kojim je predsjedavao Hon. Michael R. Turner iz Sjedinjenih Američkih Država, predsjedavajući Komiteta za odbranu i bezbjednost, pozdravne riječi učesnicima skupa uputio je ambasador Pascal Heyman, stalni predstavnik Belgije u NATO-u, iskazao puno zadovljstvo na učešću u radu i prilici da razmjeni mišljenja o važnim pitanjima iz oblasti bezbjednosti i odbrane sa delegatima država članica Parlamentarne skupštine NATO-a.

Uslijedio je poseban dio Zajedničkog sastanka komiteta pod moderacijom Kongresmena Gerald E. Connolly-a, šefa Delegacije Sjedinjenih Ameičkih Država, koji je otvorila predsjednica Parlamentarne skupštine NATO-a Madeleine Moon i istakla važnost pitanja koja su na dnevnom redu skupa, i s tim u vezi zajedničkih napora u stvaranju bezbjednog okruženja na globalnom nivou.

Nakon toga učesnicima Zajedničkog sastanka se obratila predsjedavajuća Doma predstavnika Kongresa Sjedinjenih Ameičkih Država Nancy Pelosi.

U nastavku rada Zajedničkog sastanka predstavnik NATO Camille Grand, pomoćnik generalnog sekretara za ulaganja u odbranu, govorio je na temu: „Usresređenost na sposobnosti u doba dijeljenja tereta“, i tom prilikom istakao važnost iznijetog pitanja i svijesti država članica o značaju pravovremenog i trajnog ulaganja u odbranu, sa posebnim osvrtom na pitanje solidarnosti i ravnomjerne raspodjele tereta svih činilaca sistema.

Uslijedila je prezentacija Federice Mogherini, visoke predstavnice Evropske unije za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku, potpredsjednice Evropske komisije, na temu: „Stalna strukturirana saradnja Evropske unije na planu bezbjednosti i odbrane (PESCO) i budućnost odnosa na relaciji NATO-Evropska unija“.

Nastavak Zajedničkog sastanka komiteta Parlamentarne skupštine NATO-a, pod istoimenim predsjedavanjem, obilježila je četvrta sesija tokom koje se delegatima prezentacijom obratio predstavnik Sjevernoatlantske alijanse, John Manza, pomoćnik generalnog sekretara za operacije, o „Aktuelnim operacijama NATO“, i učesnicima predstavio aktivnosti koje NATO trenutno primjenjuje uz osvrt na najznačajnije rezultate postignute u proteklom periodu s tim u vezi, aktuelne izazove te planove za predstojeći period.

U okviru naredne sesije kojom je predsjedavao Lord Campbell Pittenweem iz Ujedinjenog Kraljevstva, predsjedavajući Političkog komiteta, realizovana je ambasadorska panel diskusija na temu: „70. godišnjica NATO i budućnost Saveza“, tokom koje su se delegatima Parlamentarne skupštine NATO obratili: H.E. Zoltan Nagy, stalni predstavnik Mađarske u NATO, H.E. Sarah MacIntosh, stalna predstavnica Ujedinjenog Kraljevstva u NATO-u i Douglas D. Jones, zamjenik stalnog predstavnika i zamjenik šefa Misije Sjedinjenih Američkih Država u NATO-u.
 

Portal Analitika