Zanimljivosti

Vrijeme pogoduje virusima, ali nema razloga za paniku

Toplo i vlažno vrijeme, kakvo je ovih dana u Crnoj Gori pogoduje širenju virusa, pa se u podgoričkom Domu zdravlja stiče utisak da veći broj ljudi, u odnosu na isti period prošle godine, traži pomoć ljekara zbog simptoma nalik gripu, kazala je Dnevnim novinama specijalista porodične medicine dr Milena Cojić.
Vrijeme pogoduje virusima, ali nema razloga za paniku
Dnevne novineIzvor

Za razliku od prethodne, ove godine su građani uplašeni i interesuju se za vakcinacju koja je još u toku, ali se ponašaju i odgovornije prema svom zdravlju i nose maske kad dolaze kod ljekara, kazala je Cojić i poručila da mjesta za strah.

“Ove godine vakcinisan je sličan broj pacijenata kao i prošle, ali zato vakcinacija sada znatno duže traje nego 2018. kada se građani nisu javljali u ovom periodu za vakcinaciju. Sada se dešava da jedan broj pacijenata ipak dolazi u strahu da se raspituje za simptome gripa i za vakcinu da li mogu da je prime što im mi i savjetujemo dok god traje sezona gripa a nisu imali prilike da budu u kontaktu sa nekim ko je zaražen”, kazala je Cojić i dodala da građane savjetuju i za sledeću godinu da obavezno dođu na vrijeme na početku sezone gripa i vakcinacije.

Pacijenti koji dolaze kod ljekara sa simptomima gripa obično se, kaže, žale na povišenu temperaturu, curenje sekreta iz nosa, bol u mišićima i kostima, glavobolju, suvi nadražajni kašalj.

“Uvijek im savjetujemo simptomatsku terapiju i, ako posumnjamo na grip, obavezno odmor, jer nijedan grip ne bi trebalo da se preleži s nogu niti da se pacijenti ponašaju neozbiljno i sa temperatuirom ide na posao i kolektiv gdje mogu zaraziti druge ljude, ali i naškoditi sebi što sa simtomima gripa iscrpljuje organizam ispunjavajući radne zadatke”, upozorila je Cojić.

Ona dodaje da je za mikrobe idalno vrijeme trenutno aktuelno kod nas, toplo i vlažno, dok im ne odgovara suvo i hladno vrijeme kada, kako je rekla, građani obično provode vrijeme u zatvorenim prostorijama koje se griju i slabo provjetravaju što opet, kako kaže, pogoduje virusima da se šire.

“To su, prije svega, vrtići u kojima borave djeca koja nemaju razvijenu svijest koliko često treba prati ruke i provjetravati prostorije, te koliko često treba hidrirati organizam, zatim zdravstveni kolektivi, te domovi starih u kojima borave slabo pokretna lica …” rekla je Cojić.

Ona ističe da nema mjesta za strah, ni razloga za paniku.

“Ove godine vakcina protiv gripa je trovalentna i sadrži dva tipa A virusa i jedna B virusa, među njima je i svinjski grip koji je cirkulisao svih ovih godina tako da razloga za paniku nema”, naglasila je Cojić i objasnila da su ove godine ti virusi pronašli osobe koje su osjetljivije i čiji je imunitet oslabio, jer nam kolektivni imunitet nije na nivou, pa zbog toga imamo povećane brojeve slučajeva oboljelih od gripa.

Na imunitetu se, ističe, treba raditi uvijek, a ne odjednom i pred sezonu gripa.

“Treba da se trudimo tokom cijele godine da imamo dobar imunitet, a najznačajniji je u tome način života koji vodimo, koliko nam je redovan san, koliko redovno jedemo svježe voće i povrće, koliko vodimo računa o fizičkoj aktivnosti”, savjetuje Cojić.

Kada dođe sama sezona gripa, kaže, treba izbjegavati zatvorene prostorije, dobro i često prati ruke, piti dovoljno tečnosti, jesti dosta voća i povrća.

“Ako obolite od gripa izolujte se, budite kući, nemojte ići na posao. Kada kašljete, kašljite sebi u lakat ne u ruke, ruke treba prati češće i truditi se da rukama ne diramo nos i usta, jer su to putevi ulaska i izlaska virusa koji kasnije rukovanjem prenosimo na druge ljude”, kazala je Cojić.

Portal Analitika