Društvo

Nadležni hitno da reaguju i da zaštite zdravstvene radnike

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici ocijenili da nema elemenata krivičnog djela, pa je protiv Kolašinca iniciran prekršajni postupak. Prvi čovjek Ljekarske komore dr Aleksandar Mugoša upozorio da su doktori i medicinsko osoblje često meta fizičkih i verbalnih napada, ali da se institucije ponašaju kao da ih to ne interesuje
Nadležni hitno da reaguju i da zaštite zdravstvene radnike
PobjedaIzvor

U Urgentnom centru Kliničkog centra, u nedjelju veče, dvadesetjednogodišnji Kolašinac J. B. napao je dežurnog ljekara hirurške ambulante D. P. koji mu je ukazivao medicinsku pomoć. Odmah je reagovalo obezbjeđenje Kliničkog centra, a o teškom incidentu obaviještena je i policija. Pošto je J. B. medicinski zbrinut, priveden je u podgorički Centar bezbjednosti.

Policija je zatražila izjašnjenje tužioca o napadu na ljekara, koji je ocijenio da nema elemenata bića krivičnog djela. Policija je nakon toga podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv mladog Kolašinca, zbog drskog ponašanja i fizičkog napada shodno Zakonu o javnom redu i miru.

STRUČNI KOLEGIJUM

Mladić je u Urgentni centar sanitetskim kolima Hitne pomoći dovezen sa lakšim povredama, nakon saobraćajne nezgode u kojoj je bilo povrijeđeno šest osoba. Iz Uprave policije juče su u saopštenju potvrdili da se državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici izjasnio da u radnjama J. B. nema elemenata krivičnog djela.

Stručni kolegijum Kliničkog centra oštro je osudio napad na njihovog ljekara i apelovao na nadležne da ,,preduzmu sve zakonom raspoložive mjere kako bi zaštitili lični i profesionalni dignitet i obezbijedili sigurnost na radnom mjestu svih zaposlenih u zdravstvenom sistemu Crne Gore, za dobrobit pacijenata“. - Klinički centar najoštrije osuđuje ovaj i sve napade na zdravstvene radnike, jer je nedopustivo da su, iako obavljaju izuzetno težak i odgovoran posao, vrlo često izloženi verbalnim i fizičkim napadima nesavjesnih pojedinaca – naveli su u saopštenju.

Napad je osudio i predsjednik Ljekarske komore dr Aleksandar Mugoša, ocijenivši da je ovaj slučaj samo još jedan u nizu dokaza u kakvim uslovima rade crnogorski ljekari. - Međutim, i dalje, osim nas i naših porodica, to izgleda nikog u ovom društvu ne samo da ne zabrinjava, već jednostavno ne interesuje. Vidjećemo kako će se nadležni organi ponašati u ovoj situaciji i pokušaćemo da uporedimo njihovu reakciju sa, na primjer, poznatim slučajem kada je dvadesetogodišnja djevojka stavila ruku na ruku sudije u Sudu za prekršaje u Kotoru – kazao je za Pobjedu dr Mugoša.

milena-popovic-samardzic-doktorka-3010-2018-mara-babovic-3

OSUDE

Nasilje nad ljekarima, prema njegovim riječima, ne samo da nije novost, već ,,nažalost ne predstavlja rijetku pojavu u našem društvu“.

- Od slučajeva klasičnog fizičkog nasilja mnogo su češći slučajevi verbalnog nasilja nad ljekarima, koji su, vjerujte, često jednako bolni za nas - rekao je dr Mugoša, naglasivši da Ljekarska komora traži najbolji model kompletne pravne zaštite za ljekare u različitim životnim situacijama u kojima se mogu naći, kako na svom radnom mjestu tako i van njega.

Da su nadležni kao i cijelo društvo nijemi kada su u pitanju napadi na ljekare saglasna je i predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović-Samardžić. Ona je za Pobjedu poručila da nadležni moraju hitno da reaguju, jer će se napadi na ljekare nastaviti.

-Ovo je fenomen koji iziskuje hitnu reakciju. Međutim, reakcije za sada ne postoje na jasne i vidljive napade, a to stimuliše i ohrabruje agresivnost. Nijedna institucija ne reaguje. Sa druge strane, u javnosti se njeguje agresivan pristup i neko ogorčenje prema našoj profesiji. Ništa se ne preduzima da se ona predstavi u nekom drugom svjetlu, da se objasni njen značaj – kazala je Popović-Samardžić.

Ovaj sindikat prošle sedmice uputio je potpredsjedniku Vlade i ministru pravde Zoranu Pažinu pismo u kojem traže da se u Krivični zakonik napad na ljekare uvrsti kao krivično djelo. Odgovor, kaže Popović-Samardžić, od ministra još nijesu dobili. Ministarstvu pravde pisali su i prošle godine.

- Tada su nam ljubazno odgovorili da će kada budu izmjene Krivičnog zakonika razmotriti našu inicijativu. To se od prošle godine nije desilo – kazala je naša sagovornica. Iz Sindikata su ranije saopštili da je u Crnoj Gori prošle godine zabilježeno oko 30 napada na ljekare. Posljednji napad, kaže Popović-Samardžić desio se krajem decembra. Ona je navela da nijesu rijetki slučajevi napada i u podgoričkom Domu zdravlja, posebno na Koniku, gdje bivši zavisnici od psihoaktivnih supstanci uzimaju supstitucionu terapiju.

Portal Analitika