Počeo je da se kocka i drogira, pa da me bije

Naša sagovornica je samo željela ljubav. Kao svaka djevojčica, čitala je bajke i razmišljala kako će nekada izgledati njen gospodin savršeni. U ovom tekstu ćemo je zvati Marija, iako to nije njeno pravo ime.
Počeo je da se kocka i drogira, pa da me bije
Ivona Drobnjak
Ivona DrobnjakAutor
Portal AnalitikaIzvor

Marijino djetinjstvo je bilo teško. Odrasla u Albaniji, u siromašnom okruženju, još tada se brinula o mlađoj braći i sestrama, pomažući majci u svim kućnim poslovima. Sa 23 godine upoznala je momka iz Crne Gore i zaljubila se u njega. Iako nijesu imali podršku zbog vjerskih i nacionalnih razlika, oni su se ipak izborili za ljubav, počinje ona priču za Portal Analitika.

Borili su se za ljubav:  „Mi smo se baš voljeli, tako sam makar mislila, sada u ništa nisam više sigurna”. Gleda u stranu, oči joj se pune suzama i drhtavim glasom dodaje „Nisam, zaista nisam mislila da će se sve ovako desiti. Nisam vjerovala“, dodaje.

Odmah, na početku braka je ostala trudna i dobila prvo dijete.

„Ja sam imala brak prije njega, nisam imala djecu i kada je čuo da sam trudna bio je srećniji od mene. Mislila sam da je moja čarolija počela. Poslije teškog djetinjstva i svega što sam preživljavala kao dijete, da ću ipak imati srećan život“, priča nam ona.

kockanje

Počeo da se kocka: Bili su u braku  šesnaest godina i u njemu dobili još dvoje djece. Prije par godina, odlučili su da odu u Njemačku da žive i rade kao azilanti.

 „Te dane zaista pamtim kao jako sretne. Lijepo nam je bilo, njemu su tamo nudili dobar posao, jer je on po struci pica majstor, zaista voli svoj posao i dobro ga radi“, objašnjava.

Međutim, već tada je primjetila da on kocka i kako kaže „čudno se ponaša“.

„Par noći je dolazio kući oko tri, četiri sata ujutru. Pitala sam ga - gdje si bio do sada? Stalno je smišljao izgovore. Pukla mi je guma, govorio je jednu noć, drugu i treću da ga je zaustavila policija i sve tako“, objašnjava nam Marija. Međutim, ćutala je, jer mu je vjerovala.

Vratili su se u Crnu Goru jer najstariji sin nije mogao da se navikne na život u Njemačkoj. Voljela bi, kaže ona, da je ostala. Možda bi je život odveo u drugom smjeru.

Po povratku iz Njemačke sve krenulo nizbrdo: Kada su se vratili iz Njemačke, sve je krenulo nizbrdo. On je počeo da radi u jednom podgoričkom restoranu, dok je ona prala suđe, te nijesu puno vremena provodili zajedno. Ipak, primjetila je da se on ponaša čudno i drugačije.

„Tada su i počele naše svađe i problemi. Shvatila sam da uzima marihuanu. Pronašla sam poruke u kojima kupuje drogu od nekih novih drugova sa kojima se do tada nije družio“, priča nam Marija.

Pokušala je da ga odgovori od drogiranja, ali bezuspješno. Tada počinje da bude nasilan.

 “Nikada do tada me nije uvrijedio, nikada me nije udario. Od tada, kada sam pronašla te poruke kao da ga više nije bilo briga, nije pokušavao da se krije, donosio je kući marihuanu, čak je pušio pred djecom. Kćerka mu je rekla - tata, idi barem u kupatilo, nemoj da je koristiš ispred nas, eto dokle je to dolazilo“, priča ona.

Molila ga je da se liječi, ali je odbijao. “Odgovarao mi je – ja nisam lud.” Kada sam mu rekla da je promijenio ponašanje zbog droge, obasipao bi me raznim uvredama, nema kako me nije nazvao“, priča Marija.

medjunarodni-dan-borbe-protiv-nasilja-nad-zenama

Završila u bolnici: U međuvremenu je ostala bez posla. Tada počinje i da je bije, a jednom ju je čak udario automobilom.

„Čupao me je za kosu, izbacivao iz auta, da bi išao da se drogira... Jednu noć me čak udario autom dva puta. Rekla sam mu tada da prestane da se druži sa novim društvom, zato što imaju negativan uticaj na njega. On se naljutio i istrčao iz kuće. I ja sam izašla ispred, udario me je autom, okrznuo. Stala sam onako sluđena ispred auta, on je u tom trenutku dao pun gas, jer je mislio da me uplaši. Bacio me je sa strane. Od siline udarca sam pala na pod i udarila glavom, te se onesvijestila. Posljednje što sam čula je komšinicu koja viče- šta to uradi od žene?“, sjeća se jedne od scena nasilja.

Par sati nakon tog događaja, probudila se u bolnici.

 „On je poslije toga bio 48 sati u zatvoru. Ja ga nisam prijavila, ali su me medicinske sestre pitale šta se desilo, jer sam jako krvarila, rekle su da je to slučaj za prijaviti. Oni su zvali policiju“, objašnjava nam Marija.

Na pitanje, da li njen bivši muž uzima i druge droge, osim marihuane, odgovara da nije sigurna.

„Ne znam kako te droge djeluju na ljude. On kad god bi došao, jako bi se tresao od nervoze, nema mira, ne može ni sekund da sjedi mirno. Nekada priča lijepo, ljubazan je, kaže da će sve biti dobro, a onda u drugom trenutku pukne, viče, vrijeđa me, udari... Kaže da sam ja za sve kriva“, govori nam ona.

U jednom trenutku je ipak odlučila da prekine agoniju i da se razvede.

Bivši suprug je otišao iz stana i ne želi da šalje novac, niti da čuje za bivšu porodicu. On sada, kako kaže, gradi neki novi život. Ona je u potrazi za poslom, da bi mogla da izdržava troje djece.

„Baš mi je teško, moji ne mogu da mi pomognu, žive od penzije od 60 eura. On je rekao da neće da se osigurava na poslu i da ja neću znati gdje radi, pa mi neće plaćati alimentaciju. Nemamo novca, ne znamo kako da skrpimo kraj sa krajem, a on nam ne pomaže. Nekih dana ne znam šta da dam djeci da jedu. Ne želim da oni budu gladni“, zaključuje ona priču za Portal Analitika, gledajući sa strane i dodaje „Završiće se i ovo, mora.. Opet ću jednom biti srećna“.

Redakcija će se potruditi da pomogne sagovornici i da joj na neki način poboljša socijalni status. Ukoliko uspijemo, čitaoce ćemo izvijestiti o tome.

 

Portal Analitika