Društvo

Objaviti kompletnu dokumentaciju o prodaji EPCG

Nakon što su u javnost dospjele nove informacije o malverzacijama koje su pratile proces privatizacije Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), MANS je danas pozvao Vladu Crne Gore, Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, Ministarstvo ekonomije i Komisiju za hartije od vrijednosti da bez odlaganja objave svu relevantnu dokumentaciju koja se tiče tog posla.


Objaviti kompletnu dokumentaciju o prodaji EPCG
Portal AnalitikaIzvor

"Osim prodaje Telekoma, pokazuje se da je i u slučaju prodaje EPCG dio „kolača“ otišao takozvanim posrednicima za koje javnost do sada nije znala, ali i da ti posrednici imaju veoma bliske veze sa visokim državnim funkcionerima", kazali su iz ove NVO.

Zbog toga su od Savjeta za privatizaciju zatražili da učini javnim sve ponude za kupovinu državnih akcija EPCG, uključujući i kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na žalbe koje su nakon odluke da se kompanija proda A2A, uputile ruska kompanija Inter Rao i grčki konzoricijum Golden Energy One Holdings i Public Power Corporation. Ruska kompanija se žalila da im je ponuda neosnovano odbijena, te da je A2A u ovom poslu favorizovan. To su tvrdili i iz grčkog konzorcijuma, ali su prije sudskog postupka povukli svoju tužbu.

Iz MANS-a dodaju i da su od Vlade Crne Gore zatražili da se objavi kompletna korespodencija između tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića i bivšeg italijanskog premijera Silvia Berlusconija tokom njegove posjete Crnoj Gori, neposredno uoči prodaje EPCG italijanskoj A2A. 

"Podsjećamo da Vlada još uvijek krije i informacije o pregovorima koji su vođeni sa predstavnicima A2A u vezi sa nastavkom upravljačkog ugovora iz 2015. godine".

Od Komisije za hartije od vrijednosti su tražili i kopije svih ugovora koji su zaključeni između privatizacionih fondova i britanske kompanije River Financial Traiding Limited, a koje se odnose na prodaju akcija Elektroprivrede Crne Gore, kao i svih provizija koje su tom prilikom isplaćene.

Kada je u pitanju afera Telekom, MANS je Skupštini Crne Gore danas podnio i zahtjev za slobodan pristup informacijama tražeći kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na rad skupštinskog anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o korupciji u slučaju "Telekom", kako bi ista postala javno dostupna.

"Nema sumnje da je prikrivanje ključnih podataka o prodaji najvažnijih državnih kompanija i pregovaranje iza zatvorenih vrata direktno omogućilo uključivanje takozvanih posrednika sa off-shore destinacija, a da se šteta po državni budžet mjeri milionima eura", zaključuju iz MANS-a.

 

Portal Analitika