Društvo

U Crnu Goru nije stizala sporna pošiljka mandarina

Sve pošiljke mandarina koje su iz Turske uvezene u Crnu Goru bezbjedne su za upotrebu, rečeno je Pobjedi iz Uprave za bezbjednost hrane, a nakon što je prošle sedmice Republika Srpska zabranila uvoz 10.400 kilograma tog citrusa.
Ilustracija
Ilustracija
PobjedaIzvor

Pošiljka mandarina koja je početkom februara iz Turske uvezena u Republiku Srpsku sadržala je mnogo veću količinu pesticida fenvalerat nego što je to dozvoljeno, zbog čega je inspekcija u toj zemlji naložila da se citrus uništi.

Uzorci

- Tokom ove godine analizirani su uzorci tri pošiljke mandarina porijeklom iz Turske. Laboratorijskim ispitivanjem utvrđeno je da su odgovarali parametrima bezbjednosti i kvaliteta - kažu za Pobjedu iz Uprave za bezbjednost hrane Crne Gore.

Sudeći prema njihovim odgovorima, nema razloga za brigu, jer pošiljku hrane koja ne odgovara parametrima bezbjednosti i kvaliteta, ne stavljaju na tržište naše države.

-Prilikom uvoza voća i povrća u Crnu Goru, Uprava za bezbjednost hrane, preko graničnih fitosanitarnih inspektora, provjerava prisutnost ostataka sredstava za zaštitu bilja (rezidua pesticida). U 2018. godini, na bazi ove provjere, zabranjeno je stavljanje na tržište 29 pošiljki iz kategorije voća i povrća, u ukupnoj količini od 230 tona - piše u odgovorima.

Precizirano je da je zbog pozitivnih nalaza na rezidue pesticide u prošloj godini zabranjeno stavljanje na tržište ukupno osam pošiljki voća iz Turske.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika