Društvo

30 crnogorskih ljekara otišlo na kruzere: Mjesečno zarađuju oko 9.000 eura

Koliko crnogorskih ljekara radi na kruzerima nema zvanične evidencije, nezvanično njih oko 30 otisnulo se na more u potrazi za boljom zaradom, od čega je čak dvadesetak iz Kliničkog centra.
30 crnogorskih ljekara otišlo na kruzere: Mjesečno zarađuju oko 9.000 eura
PobjedaIzvor

To su uglavnom anesteziolozi, pedijatri, hirurzi, kardiohirurzi i specijalisti urgentne medicine.

Oni, prema saznanjima Pobjede, mjesečno zarađuju i do devet plata crnogorskih ljekara (oko 9.000 eura), a na pojedinim kruzerima doktor za mjesec zaradi i do 20.000 dolara.

Mobing

Prije devet godina na kruzer je otišao i specijalista hirurgije dr Željko Pejaković. Na to ga je, kako je ispričao za Pobjedu, natjerala situacija iz koje nije vidio izlaz.

Zbog mobinga na poslu je, priča, bio prisiljen da ode u bijeli svijet, ostavi dvoje male djece i napusti san da postane kardiohirurg.

 - Nakon dužeg mobinga u Kliničkom centru našao sam se u takvoj situaciji da me tjeraju sa Kardiohirurgije, oduzimaju mi subspecijalizaciju. Potom me tadašnji menadžment šalje da radim u Urgentnom gdje opet počinje maltretiranje… Nikog nije bilo da me zaštiti, pruži podršku. Sva vrata na koja sam kucao zatvarana su. I tako sam ostao na ulici – prisjeća se dr Pejaković.

S obzirom da je iz Kotora, prijedlog da ode na kruzer dobio je od prijatelja pomoraca. Iako je razmišljao o odlasku u Njemačku, na kraju je izbor pao na brod, na koji je otišao u januaru 2010.

Ugovor za rad na kruzeru potpisuje se na šest mjeseci.

 - Krenuo sam ispočetka, za mene sve nepoznato. Brod je jedna konzerva u kojoj se nalazi 4.500 do 6.500 putnika, zatim od 1.200 do 2.000 ljudi koji čine posadu i koja mora da opslužuje te goste, a ljekar je taj koji mora da brine o svima njima. Prve četiri godine na brodu sam bio sam sa dvije medicinske sestre. Sada su na kruzerima dva doktora i tri medicinske sestre, a na većim koji imaju do 7.000 putnika tri doktora i do pet sestara – kazao je dr Pejaković, dodajući da je na brodu engleski oficijelni jezik, a poželjno je da se zna još jedan ili dva strana jezika.

On objašnjava da ljekar na brodu obavlja cjelokupnu medicinu, a imaju i malu operacionu salu koja se koristi za prelome i povrede.

Doktor za sve

-Doktor na brodu mora da zna i neurologiju i neurohirurgiju i kardiohirurgiju i kardiologiju, zatim dječju ortopediju. Obavljamo kompletne preglede i dajemo odgovarajuću terapiju. Ljeti su na brodu najčešće porodice sa djecom, a zimi uglavnom stariji, pa nijesu rijetke povrede jer znaju da se često okliznu sa stepenica ili na bazenu – priča dr Pejaković.

Posebna odgovornost je na šefu bolnice na kojoj poziciji se i sam nalazi. On, prema njegovim riječima, mora da donese odluku kada su u pitanju urgentni slučajevi.

- Kada imamo komplikovane slučajeve i životno ugrožene onda se oni šalju na kopno. To se radi na više načina. Kada se nalazimo u navigaciji (a to je najčeše u večernjim satima oko 6, 7 jer tada odlazimo sa brodom na drugu destinaciju) ako imamo hitne stvari obavještavamo komandanta, kompaniju kao i šefa Medikal departmenta i bolnicu u koju treba da pošaljemo pacijenta. Dužni smo i da napišemo izvještaj o kompletnoj terapiji koju smo dali pacijentu – rekao je Pejaković. On naglašava i da su najteži slučajevi koje je imao u posljednjih devet godina bili kada pacijent ima infarkt, endem pluća, sa krvarenjima u mozgu i trombozom pluća.

- Bilo je raznih situacija. Sa pojedinima sam vršio transport helikopterom jer smo se nalazili u navigaciji. Međutim, kada nijesmo i kada ne vidimo kopno ljekari smo samo ja i kolega kao i osoblje. Tako, recimo, kada prelazimo Atlantik treba nam i do šest-sedam dana da bi bili u navigaciji – ispričao je dr Pejaković.

Mafijašima objavljuju inicijale, ljekarima puno ime:

Komentarišući nedavni slučaj kada je protiv desetoro ljekara podnešena krivična prijava jer su koleginici mimo zakona pomagali oko bolovanja kako bi radila na kruzeru, naš sagovornik ističe da je to ,,smiješno i žalosno u isto vrijeme“.

 - Kada sam to čuo, nijesam mogao da vjerujem. Što ako otiđu na mjesec dva, otišli su da spasu porodicu da zarade koji dinar više, a tretiraju se kao kriminalci. To ne mogu da razumijem – kaže dr Pejaković.

Naši ljekari, prema njegovim riječima, primaju platu od 700 do 1.000 eura. Zamislite kako je ljekaru koji je minimum 25 godina proveo nad knjigom i radom i to doživljava. Kod nas je sve degradirano, posebno ljekari, naša profesija i dostojanstvo. U Crnoj Gori ima mafijaša na izvoz i na vijestima uglavnom saopštavaju njihove inicijale, a jednom ljekaru koji je tu kao hirurg, koji spašava živote, njemu dajete puno ime i prezime, urušavate njegov ugled i dostojanstvo – kazao je Pejaković.

Portal Analitika