Kultura

„Tri tačke dodira” na Sarajevskoj zimi

Izložba „Tri tačke dodira” naših uglednih umjetnica Nade Kažić, Ivanke Vane Prelević i Katarine Švabić biće otvorena u ponedjeljak 18. februara, u Galerije „Roman Petrović”u okviru „Sarajevske zime”. 
„Tri tačke dodira” na Sarajevskoj zimi
Portal AnalitikaIzvor

Publici u Sarajevu Kažić će se predstaviti radovima iz ciklusa „Vrt birala je i kose”, koji je nastao od odbačenih predmeta, koji su joj poslužili za izradu monumentalnih vlati trave koji simbolišu „promišljeno nasuprot spontanom, svjesno nasuprot nesvjesnom, rast nasuprot otkosu, život nasuprot smrti”, zapisla je istoričarka umjentosti Nataša Nikčević. „U snu san” je naziv ciklusa kojim će se predstaviti Vana Prelević, koji sugeriše ranjivost i veliku destrukciju čovjeka i svijeta. U ciklusu „Zona” Katarine Švabić čovjek je sveden na šematizovani grafički prikaz kome ne nedostaje neka vrsta munkovskog vriska, otuđenosti.
– „Tri tačke dodira” ove tri umjetnice uvezuje neka vrsta izolacije, gradnja samosvojnih originalnih prostora u kojima su zgrušane mijene života i smrti – zapisala je Nikčević u katalogu izložbe koju je pomoglo Ministarstvo kulture i Centar savremene umjetnosti Crne Gore.

Portal Analitika