Protokol

Dankan: Crna Gora je pouzdan partner

Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju odlične odnose, a u daljem periodu posebna pažnja će biti posvećena jačanju ekonomske saradnje, ocijenjeno je na marginama Minhenske bezbjednosne konferencije u razgovoru crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića sa državnim ministrom za Evropu u Vladi UK, Alanom Dankanom.
Dankan: Crna Gora je pouzdan partner
Z.D.
Z.D.Autor
Nova PobjedaIzvor

Pedeset peta po redu Minhenska bezbjednosna konferencija, koja je počela juče, u naredna dva dana okupila je brojne visoke svjetske zvaničnike - 35 šefova država i vlada, među kojima je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao i 50 ministara spoljnih poslova.

SUSRETI

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović učešće na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji započeo je nizom bilateralnih susreta, a osim sa Dankanom imao je odvojene razgovore sa poslanikom njemačkog parlamenta i koordinatorom za transatlantsku saradnju Savezne vlade Peterom Bajerom, predsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim i predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem.

U razgovoru s ministrom Dankanom, kojem je prisustvovao ministar odbrane Predrag Bošković, potvrđeno je snažno partnerstvo Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva i puna podrška evropskoj integraciji Crne Gore, saglasno prethodnoj podršci prustupanju u NATO.

Ministar Dankan je ponovio da bez obzira na rezultat Bregzita, britanska Vlada ostaje snažno posvećena i prisutna u regionu Zapadnog Balkana.

- Velika Britanija je odavno dobar prijatelj sa Crnom Gorom i njenim predsjednikom. Uspješno sarađujemo na polju oružanih snaga. Vi ste izuzetno pouzdan partner na svim poljima. Bez obzira na Bregzit, Velika Britanija vas neće napustiti, bićemo uz vas. Nastavićemo da vas bodrimo na svim poljima naročito na putu ka Evropskoj uniji, jer vi to zaslužujete. To je bila i poruka Londonskog samita o Zapadnom Balkanu - kazao je ministar Dankan.

Dvije zemlje imaju odlične odnose, a u daljem periodu posebna pažnja će se posvetiti jačanju ekonomskih odnosa i dodatnom snaženju saradnje državnih institucija u oblasti odbrane i bezbjednosti.

Predsjednik Đukanović je zahvalio na dosadašnjoj podršci britanske Vlade demokratskom razvoju Crne Gore i izgradnji institucija koje su u stanju da štite interese zemlje i njenih građana. Posebno je istakao saradnju u oblasti odbrane, bezbjednosti, pravde i jačanja javne uprave.

(opširnije u Pobjedi)
 

Portal Analitika