Društvo

Sjutra novi građanski protest u Podgorici

Građanski protest pod sloganom Odupri se 97 hiljada, biće održan sjutra u Podgorici ispred zgrade Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT).
Foto: IN4S
Foto: IN4S
Portal AnalitikaIzvor

Iz Pokreta 97 hiljada, odupri se saopšteno je da je glavni povod za organizovani bunt "glasno ćutanje državnih institucija povodom aktuelnog skandala – afere “Koverta”, koji predstavlja paradigmu stanja u društvu, a koji je samo jedan od mnogih koji potresaju Crnu Goru.

Navodi se da je sjutra planirana i protestna šetnja, koja će proći pored dijela institucija i organizacija ka kojima je protest i usmjeren. 

"Kolona će krenuti od zgrade VDT-a, proći pored zgrada Centralne banke Crne Gore, Skupštine Crne Gore, Predsjednika, centrale Demokratske partije socijalista, a potom se vratiti na početnu tačku", objasnili su iz Pokreta.

Oni su kazali da će ispred zgrade Tužilaštva biti predstavljen Proglas, kojim će sadržati temeljne i suštinske zahtjevi slobodnih građana Crne Gore i rokovi za njihovo ispunjenje. 

"Jedan od tih zahtjeva, već poznat javnosti, svakako je ostavka predsjednika države, Mila Đukanovića", kazali su iz Pokreta.

Prema njihovim riječima, cilj protesta je objedinjavanje svih građanskih i slobodnih struktura na ulici, "jedinoj preostaloj slobodnoj instituciji u Crnoj Gori". 

"To je i jedini preostali način za ispunjenje osnovnog preduslova za oslobađanje i demokratizaciju našeg društva. Moramo da odbranimo pravo i Ustav Crne Gore i slobodu našeg društva od njegovih tamničara", navodi se u saopštenju.

Kako su objasnili, inicijalni protest je za ideju imao okupljanje simboličnog broja od 97 ljudi koji bi ispred zgrade VDT-a dostavili 97 koverti ilustrovanih sa po hiljadu eura. 

"Taj broj je mnogostruko premašen, što je jasan pokazatelj buđenja građana i činjenice da je otpor u ovom trenutku neminovan. Sa istom idejom, kao osnova drugog po redu protesta, predviđeno je uručivanje 970 koverti od po stotinu eura", kaže se u saopštenju.

Organizatori su, budući da je riječ o isključivo građanskim protestima, apelovali na sve da na skupove dolaze bez ikakvih stranačkih i nacionalnih obilježja.

Portal Analitika