Kultura

Šaptačka adaptacija

Uz junakinju koju su ljubitelji stripa čekali mjesecima, napokon podnošljivog Nigana i odličnu malu Džudit, ova sezona mogla bi da filtrira prljavu vodu prethodne
Šaptačka adaptacija
Objektiv/PobjedaIzvor

Mistična muzika, beživotno tijelo voljenog Isusa, sivkasto groblje i ekipica okružena Šaptačima koji su vrlo gladni - premijera polusezone obećavala je mnogo nakon duže pauze. No, na koncu, devetom epizodom devete sezone serijala „The Walking Dead“ samo su odškrinuta vrata za neku potencijalno zanimljivu budućnost.

Uz napokon podnošljivog Nigana, kom je zatvor i te kako koristio, i malom Džudit koja je za sada odlična, ova sezona bi mogla da filtrira prljavu vodu prethodne.

 

Peglanje greške

Glavna atrakcija nove epizode „Adaptacija“ bila je fenomenalna Samanta Morton. Iako je njena famozna Alfa bila u kadru samo nekoliko sekundi, već je uspjela da zapali zaljubljenike u strip koji je čekaju mjesecima.

Nakon što su producenti glupkasto „ubili“ Isusa, ne iskoristivši ni djelić onoga što je ova uloga Toma Pejna mogla da ponudi, morali su da urade nešto da ispeglaju grešku. Iako je voljena ekipa Aleksandrije i Hiltopa uspjela da se izvuče, Šaptači nijesu bili daleko.

Inteligentno režisersko rješenje - gađi zombija u noge, saznaćeš da li je pravi ili se folira - donijelo je i koncepcijski obrt. Mišon i Deril odveli su jednu od članica Šaptača u Hiltop na čašicu razgovora, uz ne tako prijatno dranje. 

 

Niganova posla

- Svi koji su živi su prijetnja. Ili mi ili oni – glasi ledena rečenica uhvaćene Lidije, koja našem omiljenom dvojcu, Mišon i Derilu, ne otkriva dovoljno.

Nego, oni koji su čitali strip znaju da je Lidija kćerka Alfe i da prerasta u idealnu zatvorenicu. Neće proći dugo, svi ćemo se uvjeriti u to, jer Alfa je zatvorila epizodu sa potencijalnim zatvorenicima iz Hiltopa. Da li se ovo producenti igraju deja vu igrica, pa ćemo opet imati čuvene trampe?

Tamo gdje je „The Walking Dead“, tu je i besmrtni Nigan, koji je, kao što smo očekivali, iskoristio prostor da pobjegne i bez obzira na to što ga je upozorila Džudit - pošao direktno u bivši zamak Spasilaca. No, dug je put do tamo. Dovoljno dug da ga nauči da se svijet za šest godina znatno promijenio i da stari Nigan nema što da traži u njemu.

Srećom po njega, Džudit je adekvatna alternativa svom bratu, pa će lako igrati Niganovu savjest do daljnjeg. Simpatična scena njihovog razgovora jedan je od rijetkih primjera normalnosti Nigana, odnosno glume Džefrija Dina Morgana. Iako je odlučio da se svojevoljno vrati u Aleksandriju, ostaje pitanje koliko će ga to držati kada sazna za Šaptače.

02-dzudit

Mišon odlazi

S druge strane, taman kad smo se navikli da su Rozita i Gejbrijel par, saznajemo da je ona čeka dijete sa Sadikom. Krajnje prirodno, svim fanovima morala je da prođe ista stvar kroz glavu: kome je ova glupost pala na pamet? No, ovaj „obrt“ znači samo jedno - ako se producenti budu držali stripa Roberta Kirkmana, Rozita odbrojava posljednje dane.

Kad smo već kod posljednjih dana, deveta epizoda serijala, kakva god da se fanovima učinila, ostavila je gorak ukus. Mediji su već počeli da lansiraju priču da Mišon (Danai Gurira) više neće biti sastavni dio voljene ekipe. Deseta sezona bi za nju mogla da bude posljednja, uz mogućnost priključenja Endrjuu Linkolnu i filmovima koji će biti lansirani sljedeće godine.

U tom slučaju, Deril i Kerol bi morali da nose serijal sami. No, iako bi možda bili u stanju da to urade, jasno je da se, odlaskom glavnih igrača sa scene, aludira na početak kraja jedne ere.

L. MURSELJEVIĆ

 

FOTO: walkingdeadbr.com / fanpop.com

Portal Analitika