NATO

Bošković: Članstvo u NATO-u poražava velikodržavne projekte u regionu

Ulaskom jedne po jedne zemlje Zapadnog Balkana u NATO, bezbjednosna situacija regiona svakako se relaksira, kazao je ministar odbrane, Predrag Bošković u intervjuu koji je dao makedonskoj 1TV i novinaru Saši Ordanovskom. Istakao je da se time sužava prostor radikalnim elementima za ratove na prostorima bivše Jugoslavije.
Bošković: Članstvo u NATO-u poražava velikodržavne projekte u regionu
Portal AnalitikaIzvor

On je izrazio nadu da će se taj proces nastaviti, jer su time, kako je istakao, poraženi svi velikodržavni projekti.

“Makedonija i Crna Gora, kao dvije male države na Zapadnom Balkanu, koji je bio toliko turbulentan kroz sve vjekove, a ne samo posljednje dvije decenije, ulaskom u NATO rješavaju mnoga pitanja. Poraženi su svi velikodržavni projekti koji su uključivali Makedoniju ili Crnu Goru kao svoj integralni dio. Samim tim, smatramo da se sužava prostor radikalnim elementima da izazivaju nestabilnost za ratove na prostorima bivše Jugoslavije, odnosno Zapadnog Balkana”, kazao je ministar Bošković.

On je istakao da je “veoma dobra vijest” za cijeli region to što je Republika Sjeverna Makedonija na dobrom putu da postane punopravna članica NATO-a, ukazujući da će od toga imati i značajne ekonomske koristi, kao što već ima i Crna Gora.

“Imali smo porast stranih, direktnih investicija iz zemalja članica NATO za preko 250 odsto. Turistički priliv je takođe značajno povećan u periodu nakon članstva u NATO”, istakao je on.

Bošković je ukazao i da je sami ulazak u NATO tek početak procesa.

“Tek onda počinje intenzivan proces modernizacije, prije svega oružanih snaga, kompletnog bezbjednosnog sektora, a samim tim i pune interoperabilnosti makedonskih oružanih snaga sa NATO-om”, kazao je crnogorski ministar odbrane, dodajući da je Crna Gora spremna da podijeli svoja iskustva.

Naglasio je da je sada na Crnoj Gori da pomogne ostalima da uđu u NATO.

Odgovarajući na pitanje kako će učlanjenje država Balkana u NATO uticati na rješavanje kosovsko-srpskog problema, Bošković je kazao da će to imati pozitivan odjek, jer se sužava prostor radikalnim elementima koji bi da izazivaju nestabilnosti u regionu.

On je izrazio nadu da će se proces dijaloga između Beograda i Prištine nastaviti u pozitivnom smjeru.

“Kad su mogle Makedonija i Grčka da ispeglaju svoj spor koji je trajao toliko dugo, siguran sam da to mogu napraviti i Beograd i Priština i pokazati da su okrenuti integracijama, a ne nestabilnostima, sukobima i nesporazumima”, zaključio je Bošković.

Portal Analitika