Društvo

Facebook zavodi red

'Uklanjamo sadržaj koji krši naše standarde, članke koji bi mogli dovesti u zabludu i materijal šaljemo na provjeru trećim stranama. Ima još posla i nastavit ćemo pružati informacije o važnim temama poput zdravlja', proručili su iz Facebook-a.
Facebook zavodi red
TportalIzvor

Najveća društvena mreža na svijetu takođe je saopštila kako bi iz rezultata pretraživanja na Facebook-u mogla ukloniti sav sadržaj u kojem se agituje protiv vakcinacije.

Provjera podataka u 25 zemalja širom svijeta

Korisnici mogu u bilo kojem trenutku prijaviti sadržaj, a informacije vezane uz zdravlje podložne su provjeri partnera u 25 zemalja svijeta, podsjećaju u Facebook-u. Kompanija istražuje načine kako da se obrazovne informacije o vakcinama učine lakše dostupnim i istovremeno minimizira štetu uzrokovanu dezinformacijama.

'Posvećeni smo objavljivanju tačnih i korisnih informacija', poručili su iz Facebook-a. 'Uklanjamo sadržaj koji krši naše standarde, članke koji bi mogli dovesti u zabludu i sporni materijal šaljemo na provjeru trećim stranama. Ima još posla i nastavit ćemo pružati informacija o važnim temama poput zdravlja.'

Više postova i oglasa, više slučajeva boginja

Jednostavno pretraživanje Facebook-a pokazat će da grupe poput 'Rage Against the Vaccine' (Bijesom protiv vakcina) i 'The Truth About Vaccines' (Istina o vakcinama), poznate po širenju lažnih informacija o vakcinama, imaju više od 40.000 članova.

Facebook nije odgovorio na zahtjev za komentar o tome kako su platforme koristile protivnici vakcina. Oni su svojim postovima ciljali žene u fertilnoj dobi u saveznim državama koje u posljednje vrijeme bilježe porast slučajeva boginja.

Zamjerili se i političarima

Facebook se posljednjih dana našao na udaru političara. Adam Schiff, demokratski zastupnik iz Kalifornije, pozvao je izvršnog direktora Facebook-a Marka Zuckerberga i glavnog izvršnog direktora Google-a Sundara Pichaijada poduzmu korake u vezi s povećanjem broja lažnih informacija o vakcinama koje se pojavljuju na platformama.

'Algoritmi koji pokreću ove usluge nijesu dizajnirani kako bi razlikovali kvalitetne informacije od dezinformacija ili pogrešnih informacija, a posljedice su zabrinjavajuće za javno zdravstvo', upozorio je Schiff.

'Uz to, čak i roditelji i staratelj koji traže tačne informacije o vakcinama mogu nesvjesno doći do stranica i videozapisa s dezinformacijama', požalio se Schiff u javnom pismu upućenom vodećim ljudima najvećih internetskih divova.

Portal Analitika