Novi proizvodi

Proširena stvarnost u Google Maps-u

AR (proširena stvarnost) izdanje Maps-a trenutno testira manja odabrana skupina korisnika. Čini se kako se zasad ne razlikuje bitno od demonstracijske verzije predstavljene prije nešto manje od godinu dana.
Proširena stvarnost u Google Maps-u
TportalIzvor

Prošle godine tokom konferencije Google I/O dobili smo uvid kako bi primjena proširene stvarnosti (augmented reality, AR) u aplikaciji Google Maps mogla izgledati.

Između ostalog, predstavljeni su poboljšani navigacijski alati i skočni (pop-up) prozori koji ukazuju na obližnje trgovine i firme, pa čak i skakutavu lisicu koja je služila kao vodič.

Čini se kako su se u Wall Street Journalu domogli demo verzija ranog izdanja aplikacije Maps s AR-om. Ne izgleda značajno drukčije od prikazanog tokom konferencije u maju prošle godine.

Maps se prikazuju na donjoj polovini zaslona pametnog telefona, dok je gornja polovina rezervisana za navigaciju po stvarnom svijetu. Čak i sistem s treptavim strjelicama koji navodi korisnika izgleda prilično slično onom iz prezentacije.

Ipak, ima i nekoliko zanimljivih novih pojedinosti. Recimo, nakon što se AR izdanje orijentiše temeljem znamenitosti u blizini i korisnika uputi u pravom smjeru savjetuje mu da digne pogled s telefona kako se ne bi zabio u nekog prolaznika.

S druge strane, nema ni traga virtualnoj lisici koja je služila kao vodič, no nije isključeno kako će se vratiti u narednim izdanjima, skupa s drugim digitalnim vodičima, ako u Google-u uspiju naći način kako ih spojiti, a da pritom ne odvlače pozornost korisnika previše.

AR izdanje Maps-a trenutno testira manja odabrana skupina korisnika. Ne zna se hoće li uskoro postati dostupno i službeno izdanje.

 

 

 

Portal Analitika