Crna hronika

Medojević: Hapsili su ljude sa trga kako bi ih povezali sa mnom

Biznismen Momir Nikolić danas je prilikom davanja odbrane u podgoričkom Višem sudu negirao da je sa liderom PzP-a Nebojšom Medojevićem osnovao kriminalnu grupu koja se bavila pranjem novca. Medojević je, odgovarajući na pitanja odbrane, rekao da je Specijalno tužilaštvo hapsilo ljude sa trga koji se bave promjenom deviza, kako bi ih povezali sa njim. Ustvrdio je da je postupak protiv njega i njegovih kolega od početka do kraja politički proces, koji se samo slučajno odvija u krivično-pravnom sistemu ove zemlje.
Medojević: Hapsili su ljude sa trga kako bi ih povezali sa mnom
B.R.
B.R.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Nikolić je naveo da su spornih 30.000 dolara i 18.000 eura, za koje Specijalno tužilaštvo tvrdi da su nastale od kriminala, čist novac koji je uzeo od prodaje kuće u Bokokotorskom zalivu.

On je 200 metara kvadratnih objekta u grubim radovima prodao Ruskinji Nataliji Volkov za 580.000 eura.

Prema kupoprodajnom ugovoru, Volkov je kao kupac preuzela na sebe da plati obaveze prema državi u iznosu od 50.000 eura.

-Da li je te obaveze izmirila, ne znam. Nisam o tome razmišljao – kazao je optuženi Nikolić.

Poslije prodaje kuće, Nikolić navodi da se sa suprugom vratio u rodni Teslić gdje je jedan dio novca od prodaje uložio u obnovu stare porodične kuće i izgradnju ribarnice.

Dio novca od prodaje koji je sporan za Specijalno tužilaštvo, 30.000 dolara i 18.000 eura, dao je, kako je kazao, pouzdanom prijatelju u Crnoj Gori na čuvanje. Od tog novca planirao je nekad da kupi stan na crnogorskom primorju, gdje je proveo 40 godina života.

- Taj prijatelj me nazvao jednog dana i pitao me da li bih novac koji sam mu dao na čuvanje pozajmio njegovom dobrom drugu Dejanu Vujisiću koji je tada gradio kuću. Rekao mi je tada da se radi o dobrom i poštenom momku. Pristao sam da pozajmim novac – kazao je Nikolić.

Optuženi Nikolić je istakao da je Vujisića, političkog direktora PzP-a, kao i lidera te stranke Nebojšu Medojevića, upoznao tek pošto je optužen za pranje niovca.

Istakao je da nije znao da je pozamljivanje novca zabranjeno i kažnjivo.

Optuženi Nikolić je ispričao da radi građevinske poslove od svoje 15. godine i da je u životu sve stvorio teškim inapornim radom.

- Sa 15 godina sam otišao u Rijeku da radim. Zbog toga nijesam završio ni školu. Tada sam od starijih građevinaca naučio da moram da se obezbjedim za stare dane i počeo sam uplaćivati zdravstveno i socijalno osiguranje. Kada sam došao u Crnu Goru, socijalno osiguranje sam uplaćivao preko kolege građevinca, a kada sam 1986. godine sam uplaćivao osiguranje preko preduzetničke radnje koju sam tada osnovao – kazao je Nikolić.

Ovaj optuženi je istakao da su se građevinskim poslom u jednom period počeli baviti taksisti, ugostitelji i čak ljudi iz građevinskih inspekcija i da to nije smetalo nadležnim službama.

Prema njegovim riječima, apsurdno je da je on kao jedan od prvih profesionalaca u građevinarstvu koji je svaki euro zaradio pošteno i uvjek ispoštovao državu, završio na optuženičkoj klupi.

- Ispade da sam samo ja perač para, a svi koji su gradili kao i ja ispali su pošteni – primjetio je Nikolić.

Njemu nije bilo jasno zašto se crnogorsko pravosuđe ne pozabavi osobama kao što je izvjesna Ruskinja Nataša sa kojom vodi sudski proces, jer je na silu pokušala da posreduje u prodaji njegove kuće Nataliji Volkov.

- Nataša hara Kotorom. U opštini i sudu joj se vrata sama otvaraju. U namjeri da posreduje u prodaji moje kuće nije prezala ni da mi dolazi na kućna vrata. Dan pošto sam potpisao kupoprodajni ugovor koji sam ovjerio kod notara, ona ga je imala u svojim rukama, a radi se o povjerljvom dokumentu – kazao je Nikolić.

On je pojasnio da je u sudskom procesu sa Ruskinjom Natašom njemu uzeto 50.000 eura i stavljeno u sudski depozit  a koje je navodno ova Ruskinja zaradila od posredovanja u prodaji kuće.

Odgovarajući na pitanja advokata Dušana Radosavljevića, Nikolić je kazao da ne zna kako funkcioniše proces pranja novca.

- Za mene je pranje novca kada u džepu zaboravim 20, 30 eura a onda mi žena opere farmerke – kazao je Nikolić.

On nije znao ni način na koji se osnivaju i funkcionišu ofšor kompanije, nije znao da objasni šta je to kastodni račun, kao ni tipologiju pranja novca.

Nakon ovih odgovora koje je dao optuženi, advokat Radosavljević je ukazao da su besmislene optužbe specijalnog tužilaštva da je Nikolić organizator kriminalne grupe koji je ostalim članovima izdavao naređenja.

Nikolić je istakao i da nikada nije bio ni u jednoj poitičkoj partiji, ali da je njegov posao takav da on radi i za ljude u politicii, doktore, moreplovce.

- Tokom života sam više radio za ljude koji su na vlasti – kazao je on.

Nikolić je na kraju kazao i da je ,,sve u životu mogao zamisliti da mu se desi, ali ne da će u pritvoru provesti sedam mejseci sa drogašima i ubicama”.

Podsjetimo Nebojša Medojević, biznismen Momir Nikolić i još devetoro optuženih obuhvaćeni su optužnicom za stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca, uoči parlamentarnih izbora 2016. godine.

Iznoseći odbranu na prethodnom suđenju, Medojević je rekao da je Nikolić novac pozajmio privatno političkom direktoru Pokreta za promjene Dejanu Vujisiću, ali nije naveo koliko. Kazao je i da je sa Nikolićem komunicirao povremeno i da je svaki izvještaj DF-a iz 2016. prošao Agenciju za sprejačavnje korupcije i Državnu revizorsku instituciju

Suđenje se nastavlja 6.marta.

Portal Analitika