Politika

VIDEO: Mene nema na snimcima, Knežević je kleptoman i prevarant

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je u večerašnjoj emisiji Ukrštene riječi na TV Prva poručio da neće podnijeti ostavku, te da je protiv odbjeglog tajkuna Duška Kneževića i njegovih banaka podnio dvije tužbe. Za Kneževića kaže da je nedostojan protivnik čiji su instruktori oni koji žele da promijene vlast u Crnoj Gori, a to je, kako kaže, mašinerija partijsko-medijsko-NGO-ovska.
VIDEO: Mene nema na snimcima, Knežević je kleptoman i prevarant
L.Đ. - I.D.
L.Đ. - I.D.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović je Kneževića nazvao međunarodnim prevarantom, budući da je, kako je objavila Pobjeda, odbjegli bankar pokušao da prevari investitore iz UAE oko Atlas kapital centra.

Predsjednik Crne Gore je potvrdio da je Knežević plasirao partnerima iz Emirata laž kako je za njega morao da odvoji pet hiljada m2 u Kapital centru. Kazao je kako u početku nije vjerovao da je Knežević uradio tako nešto, no da mu je ambasadorka UAE to potvrdila. Nakon toga ga je pozvao, kazao mu "sve što misli o njemu i o takvom ponašanju". Dodaje da je tada shvatio kako se radi o "besprizornom prevarantu", a partneri iz UAE su ga izbcili iz posla, uz opasku da više ne žele da vide "tu spodobu" u blizini!

Nema ostavke

Predsjednik Crne Gore je odgovorio dijelu opozicije da nema namjeru da podnese ostavku.

''Nemam namjeru da podnesem ostavku, iako je to očigledno očekivanje jednog dijela javnosti koji dominantno čine moji politički protivnici. Ne zato što sam vlastoljubiv, jer onaj ko je vlastoljubiv ne povlači se tri puta iz vlasti nakon onakvih pobjeda. Ja sam 97. i 98. mogao zaključiti da nije baš pametno ulaziti u konflikt sa Miloševićem i Srbijom, mogao sam takođe zaključiti da nije pametno organizovati referendum i obnavljati nezavisnot. Uprkos tome smatrao sam da je potrebno ići tim putem. Mi smo taj cilj ostvarili i sada imamo jednu tekovinu koja je ponovo na udari i bilo bi krajnje neodgovorno da se baš sada nakon svih ovih pobjeda povučemo pred istim akterima'', kazao je Đukanović.

On je istakao da se u Crnoj Gori decenijama stvaraju afere kako bi se preko njih stvorili uslovi za ulične proteste i nasilnu smjenu vlasti.

''Imali smo duvansku aferu, pa aferu S.Č., pa Telekom aferu, pa aferu Snimak i sada Atlas. Pored toga imali smo protestke koji su imali za cilj da izvrše pritisak na vlast. Kako je vrijeme prolazilo to je poprimalo karakter borbe protiv strateškog kursa razvoja Crne Gore a to je otvorilo prostor za upliv određenih međunarodnih centara. Imali smo proteste protiv priznavanja Kosova, te rušilačke proteste i pokušaj da se po cijenu krvorpolića preuzme crnogorski parlament i vlast. Knežević tome i služi. On je bio glavni prvih nekoliko dana i onda nakon njega glavnu riječ vodi druga mašinerija partijsko-medijsko-NGO-vska. Oni su ti koji obigravaju sve partijske adrese u Crnoj Gori sa željom da ih podstaknu na ulične proteste, oni su ti koji su svakodnevno na vezi sa Kneževićem. Oni su ti koji žele smjenu vlasti'', istakao je Đukanović.

Đukanović je ocijenio da ovim višenedjeljnim napadima, predsjednik Atlas grupe. Duško Knežević kojeg je okarakterisao kao bjegunca od pravde, pokušava tim napadima da se prebaci na političko djelovanje i da pokušava da se time abolira od učinjenih nezakonitosti.

Uradili smo sve što je ASK naložio, istraga SDT-a u toku:

Predsjedniku države je postavljeno pitanje da li očekuje da će bivši gradonačelnik Podgorice, Slavoljub Stijepović, podnijeti ostavku?

2r6a1004

''DPS je htjeli to vidjeti ili ne već 30tak godina neko ko opredjeljuje državnu politiku Crne Gore i neko ko je najodgovorniji za najveći državni cilj. Mi smo ti koji to zagovaramo i mi smo ti koji svojim primjerama moramo pokazati da smo zaista ozbiljni. Veoma ozbiljno razgovarati i o tome. ASK je već donijela rješenja na koja se nećemo žalit, naprotiv već smo realizovali njihove naloge. Novac je vraćen u budžet i plaćena je kazna. SDT radi svoj dio posla. Sačekaćemo da vidimo koji je to zaista nivo odgovornosti i ozbiljno ćemo popričati o tome unutar partije.Stijepović je na neki način već određena pitanja otvarao samnom, ne želim da budem indiskretan i da idem dalje od toga. Oni koji gledaju na politiku DPS-a neće biti ni ovog puta uznemireni'', dodao je Đukanović.

Dug lažan, ali plaćen:

Đukanović je dodao da je dug u banci lažan ali da ga je platio kako ne bi dozvolio da bilo šta diskredituje njegovo političko djelovanje.

''Ja sam za taj dug saznao iz teksta objavljenom u Vijestima. Bio sam korisnik dvije kartice. Sve svoje obaveze sam uredno izmirivao. Kada se pojavila informacija da postoji dug, reagovao sam odmah i pozvao službenicu banke koja je bila na vezi samnom i sa mojim prijateljima. Kazala mi je, gle čuda, da je mjesec dana prije nastanka tog duga ona smijenjena sa tog mjesta. Nakon toga sam zamolio advokata da ode u banku i da provjeri o čemu se radi. Dobio sam informacije da je prema njihovoj evidenciji dug od 11 hiljada bio na kraju 2015. godine. Moj advokat je pitao da li je banka ikada mene obavijestila o tome i u pisanoj formi sam dobio informaciju da banka nikada nije poslala obavještenje o tome. Nakon toga je moj advokat saznao da je početkom 2017. taj dug pokriven kroz neku operaciju između Kneževićeve banke i njegovih firmi. Taj navodni dug je kao i sve drugo stvoren kako bi se diskreditovalo moje političko djelovanje u Crnoj Gori. Da izmirio sam navodni dug jer nisa želio da se ni kao navodni ni kao mogući figurira kao dug. Izmirio sam navodidug i podnio dvije krivične prijave koje ću sigurno dobiti i imati mogućnosti da nadokandim ono što sam nepotrebno platio'', kazao je Đukanović.

Kredit regularno uzet i regularno vraćen:

Predsjednik države je kazao da je kredit uzeo i vratio uredno i po zakonu i dodao da se ne sjeća koliku je kamatu platio.

''To je bilo vrijeme kada je veoma lako bilo uzeti kredit. Tada su banka nudile kredite ali nije bilo ljudi koji žele da ga uzmu. Ja sam uzeo kredit od milion i po. Ja sam se obavezao onim što mi ugovor o kreditu propisuje a to je da novac trošim na berzi. Na berzi sam kupio akcije koje sam djelimično prodao nakon godinu dana, a djelimično nakon šest godina. Ja sam otplatio kredit. Šta je glavnica a šta kamata, to ne znam. Postoji direktor koji će dati odgovor na ta pitanja.Ja ne znam kakva je bila kamata niti kakva je bila klauzula. Te informacije možete dobiti u Kapital invest ili u Pireus banci'', kazao je Đukanović.

2r6a0966

Na pitanje zbog čega je skrivao od javnosti da je dobijao od prijatelja keš kolateral, Đukanović kaže da nije skrivao ništa, te da tada nije bio u politici već u biznisu.

''Ja tada nisam bio političar, već sam bio u svijetu biznisa. Zašto bih javno govorio odakle meni keš kolateral.

Imate potrebu da stavno prekopavate po mom životu i kada jesam i kada nisam u politici. Ja tada nisam bio u politici. Zašto bih ja govorio ko je davao keš kolateral. Ja sam i zakonito i moralno uzeo i vratio kredit. Javnost ne treba da zanima da li čovjek koji se bvi biznisom može da obezbijedi keš kolateral. Vi se takođe bavite konstrukcijama koje plasira odbjegli tajkun

U ugovoru nema nigdje riječi o keš kolateralu. Postoji član u ugovoru koji kaže ukoliko padne vrijednost ispod 75 odsto neotplaćenog kredita, tada dužnik i jemac, a u tom ugovoru sam ja jemac, tada dužnik i jemac imaju mogućnost da urade jednu od tri stvari, da založe dodatne akcije, da otplate dio glavnica i da dopune zalog u keš kolateralu. Nigdje ni slučajno u ugovoru ne pišu one stvari koje plasira Knežević'', kazao je Đukanović.

Niko nije plaćao moja ljetovanja niti račune:

Đukanović je kazao da Knežević nikada nije plaćao njegov odmor u Dubaiu, već da se radilo o pozivu za poslovnu promociju.

''Nije plaćao nikakve moje izlete ni u Dubai niti bilo gdje drugo. Vidio sam te tekstove u štampi i jedna takva neistina je već demantovana. Knežević je uz posredovanje svojih prijatelja i kumova, koji su takođe moji prijatelji, insistirao da mu pružimo podršku kada je htio da napravi promociju svojih biznisa u Dubai. Dugo se čekalo da ja obezbijedim slobodno vrijeme, što sam učinio, i otišao sam da pomognem ljude koji žele da naprave nešto što ja smatram korisnim za Crnu Goru. Mi smo napravili državu a ona će biti dugovječna i dobra koliko bude održiva njena ekonomija. Odlazio sam i kada je Knežević otvarao banku u Moskvi, kada je trebalo promovisati Portno novi u Mote Karlu, Opet u Dubaiu kada je Statis otvarao svoje poslovne angažmana. I ići ću uvijek. Da li mislite kada dobijem takav poziv da to treba da plati država Crna Gora ili da DPS to plati svojom članarinom. Svuda u svijetu taj koji pozove to i plati, samo se u svijetu od toga ne pravi cirkus kao što je to u Crnoj Gori'', kazao je Đukanović.

2r6a1001

Predsjednik Crne Gore je demantovao da je tajni partner Duška Kneževića i da niko nikada nije plaćao njegove račune

''Ne da nema nikakvog vlasništva sa Kneževićem, već nema nikakvog vlasništva niti sa jednim biznismenom niti u Crnoj Gori niti na kugli zemaljskoj. Što se tiče tih tekstova da je Knežević plaćao moje račune, to je jedna obična laž i podmetačina. To je jedan najniži nivo na koji čovjek može da padne i čime može da se bavi. Ako je neko makar jednom sjeo samnom taj zna da ja plaćam svoje račune. Ovo je apsolutna izmišljotina jednog očajnika koji pokušava da zatrpavanjem crnogorske javnosti ovakvim temama skrene pažnju sa osnove teme - ostavio je deponente bez štednje, ostavio ljude bez posla, ostavio državu bez poreskih prihoda i tako dalje...'', kazao je Đukanović.

Đukanović je kategoričan da ne postoji nikakva mogućnost da Knežević ima bilo kakav snimak koji bi prikazao kako mu daje novac.

Tužbe:

Predsjednik  Đukanović večeras je kazao da je podnio dvije tužbe protiv Kneževića i njegovih banaka, kao i krivičnu prijavu.

“Izmirio sam navodni dug koji sam imao prema Atlas banci i podnio tužbu zbog nezakonitog postupanja u tom slučaju”, pojasnio je Đukanović.

Kaže da sumnja da je taj dug iklada postojao.

Knežević ozbiljan međunarodni prevarant:

On je rekao da je čuo da  je Knežević obmanuo ljude predstavnike investitora iz UAE oko Atlas Capitala.

“Pozvao sam ambasadorku UAE, kazao da sam to čuo, a ona me šokirala informacijom da je to istina. Pitao sam je kako je moguće da nasjednu na tako nešto. Pozvao sam Kneževića i rekao mu što mislim o njemu i tom ponašanju.  Nije ga to mnogo uznemirilo, pa sam shvatio da je riječ o besprizornom prevarantu. Nakon togaje uslijedilo njegovo izbacivanje iz tog biznisa. Ljudi nijesu željeli da vide tu spodobu u svojoj blizini”, tvrdi Đukanović.

"Ne mislim da je cijeli bankarski sistem bio loš i da je dozvoljavao da se dozvoljavaju brutalne nezakonitosti. Riječ o sofisticiranim bankarskim prevarama kakve se događaju svuda u svijetu", kazao je Đukanović.
Dodao je da "ne misli da je Knežević od prvih dana radio sve naopako".

"Mislim da je vremenom zapadao u probleme. Sjetimo se ljudi koji su prije finansijske krize imali ozbiljne sisteme, ali su propustili u vrijeme krize dobre poteze i tako su propadale imperije. Knežević je vremenom zapadao u probleme i shvatilo se da je ozbiljan međunarodni prevarant. Ako neko dozvoli sebi da obmane partnere i da na tako brutalan način pokuša da pokrade partnere iz Azerbejdžana, ako je neko i dalje desetak godina kasnije dužan da vrati novac, riječ o ozbiljnom kleptomanu, serijskom prevarantu. Složićemo se da institucije nijesu dobro reagovale, jer uvijek može bolje, nije jednostavno da za kratko vrijeme se stvori institucija", dodao je Đukanović.

Firma na Kipru formirana:
Predsjednik Đukanović je kazao da je formirao firmu na Kipru 2006. godine, ali nije obnavljana.
"To je bilo vrijeme kada ulazim u biznis. Ta firma je formirana, nije živjela nijedan dan, nijedan cent nije prometovan preko nje, preko firme nije napravljen nijedan posao, dakle ne postoji, kao da je nisam formirao", dodao je predsjednik Crne Gore.

O ubistvu Duška Jovanovića:

Ubijeđen je da je Duška Jovanovića ubio onaj ko je od toga imao najviše političke koristi, a to su, kako kažu, oni koji su željeli da bace ljagu na Crnu Goru i da je prikažu kako ne postoji tolerancija prema političkim neistomišljenicima.

“Mislim da je Duško Jovanović stavljen u funkciju ostvarivanja nekih političkih inetresa protiv Crne Gore i protiv nezavisnosti. Kada je taj neko procijenio da će mu  Jovanović više poslužiti mrtva nego živ, onda ga je likvidirao. I ranije sam kazao kao čovjek politike, da sam ubjeđen da ga je ubio neko ko ima politički najviše koristi od tog cilja. To svakako nije bila aktuelna vlast, jer aktuelnoj vlasti jedino što je odgovaralo je politička stabilnost”, tvrdi on.

Nema razdora u DPS-u:

Na pitanje u kakvom je odnosu sa premijerom Duškom Markovićem, Đukanović je kazao da nema razdora u DPS-u.

"Cilj tih špekulacija je razdor između DPS-a, jer ako ne možemo da ih podijelimo na izborima, formula im je podjela DPS-a. Šansa se vidi u razdoru između premijera Markovića i mene, moram da ih razočaram da od toga nema ništa. Dijelimo stanovišta do u nijansu. Odlučni smo da zemlja nastavi da ostvaruje svoje interese- Sretali smo se sa mnogo ozbiljnijim problemima i opasnijim ljudima od Duška Kneževića i ostvarivali smo ono što su bili ciljevi u tom vremenu", istakao je predsjednik države.

Izbori legitimni

Poručio je da su izbori 2016.bili legitimni.

“DPS jeste napravila prekršaj i platila ga (ASK je utvrdio da su prekršili Zakon o finansiranju političkih subjekata)”,  tvrdi Đukanović.

Portal Analitika