Region

NATO poštuje odluku Srbije da bude suverena i neutralna

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da veoma cijeni saradnju sa Srbijom i da poštuje njenu odluku da bude suverena i neutralna.
NATO poštuje odluku Srbije da bude suverena i neutralna
Tanjug/B92Izvor

On je pozvao i sve ostale zemlje da, po ugledu na NATO, poštuju odluke država o pristupanju ili ostajanju izvan saveza kao što je Sjevernoatlantska alijansa.

"Srbija jasno stavila do znanja da ne ide ka članstvu u NATO. Srbija želi da bude neutralna zemlja i mi to poštujemo. Istovremeno imamo veoma dobre partnerske odnose sa zemljama van NATO kao što su Finska i Švedska, a to je slučaj i sa Srbijom", kaže Stoltenberg. 

Odgovarajući na pitanje medija da li će "po ugledu" na Sjevernu Makedoniju "doživjeti" da vide i Srbiju među članicama NATO odgovorio da je osnovno "ono što Srbija želi". 

"Proširenje NATO je donijelo veliki uspjeh i pomoglo nam da ojačamo demokratiju i stvorimo uslove za napredak i slobodu širom Evrope. Sve je bazirano na osnovnom principu da svaka nacija ima pravo da odlučuje o svom putu", poručio je Stoltenberg. 

Generalni sekretar NATO kaže da Alijansa poštuje kada jedna suverena nacija odluči da želi da uđe u NATO. On je podsjetio da se od Hladnog rata do danas Alijansi priključilo 16 zemlja, što sa Sjevernom Makedonijom čini ukupno 30 zemalja članica.

Portal Analitika