Sci/Tech

Nova NASA-ina misija: SPHEREx

U pripremi je nova misija američke svemirske agencija NASA pod imenom Istraživač i spektro-fotometar za istoriju svemira, epohe rejonizacije i leda, odnosno Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization, and Ices Explorer (SPHEREx). 
Nova NASA-ina misija: SPHEREx
TportalIzvor

Plan misije je snimiti i analizirati stotine miliona galaksija pomoću vidljivog svjetla i svjetla bliskog infracrvenom spektru.

'Oči' ovog uređaja pogledat će do deset milijardi godina u prošlost te naučnicima pružiti odgovore na pitanja o zvijezdama koje se nalaze u našoj galaksiji, Mliječnom Putu.

Misija SPHEREx planira pažljivo posmatrati najmlađe zvijezde naše galaksije, pokušavši pronaći sastojke života: vodu i organske molekule. 'Ova misija će biti pravi zlatni rudnik jedinstvenih podataka' rekao je pomoćni administrator NASA-inog vodstva za naučne miksije Thomas Zurbuchen.

Prema NASA-i, SPHEREx će moći ocrtati mapu svemira u 96 različitih spektara svjetla, pruživši budućim misijama, poput super-skupog i beskrajno odgađanog teleskopa James Webb, nova mjesta za istraživanje. SPHEREx bi svakih šest mjeseci trebao 'snimiti cijelo svjetlo pomoću tehnologija korištenih na zemaljskim satelitima i letjelicama poslanima prema Marsu'.

Lansiranje je zakazano za 2023., a vodit će ga James Bock sa univerziteta Catltech u saradnji s NASA-inom laboratorijom za mlazni pogon (JPL), Ball Aerospaceom i Korejskim institutom za svemirsku nauku i astronomiju.

Misija je, inače, pobjednik konkursa u sklopu programa Explorers. Konkurent joj je bio satelit Arcus, visokorezolucijska rendgenska opservatorija koja bi proučavala galaksije i rojeve galaksija.

Portal Analitika