NATO

Bošković: NATO neće skrštenih ruku posmatrati ono što radi Rusija

NATO neće skrštenih ruku posmatrati kako Rusija podriva Evropu i Sjevernoatlantski savez, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković.
Bošković: NATO neće skrštenih ruku posmatrati ono što radi Rusija
Jovana Đurišić
Jovana ĐurišićAutor
Nova PobjedaIzvor

– Evropa, odnosno NATO, neće skrštenih ruku gledati na sve ono što Rusija radi u podrivanju kako Evrope, tako i Sjevernoatlantskog saveza – rekao je Bošković u Briselu, gdje učestvuje na ministarskom sastanku država članica Alijanse.

Bošković je kazao da je na ministarskom samitu u Briselu bilo riječi o naoružanju srednjeg dometa i sporazumu INF koji je potpisan 1987. godine između Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Američkih Država, a koji, kako je kazao, Rusija krši od 2000. godine.

– Kompletna Alijansa dala je punu podršku za odluke SAD-a, vodeći se interesima same Evrope, njene bezbjednosti i bezbjednosti njenih građana. Ovaj sastanak je pokazao veliko jedinstvo NATO-a – zaključio je Bošković.

Na pitanje Pobjede da li bi istupanje SAD i Rusije iz INF sporazuma moglo da Evropu pretvori u „bojno polje“, na što je upozorila visoka predstavnica EU Federika Mogerini, Bošković je kazao da na ključnim pozicijama u Evropi ima više pametnih nego manje pametnih ljudi.

– I ono što je najvažnije reći je da je taj sporazum bio okosnica evropske bezbjednosne arhitekture. Činjenica je da je Rusija kršila taj sporazum još od 2000. godine. Razumijem SAD i to što žele da istupe iz sporazuma. To ne znači novu trku u naoružanju, pogotovo projektila srednjeg dometa koji mogu nositi i konvencionalno i nuklearno naoružanje. Ponavljam, bilo kakav konvencionalni ili nuklearni konflikt u Evropi značio bi kraj same Evrope. Zato sam siguran da svi imaju dovoljno pameti da se to ne desi – zaključio je ministar Bošković.

Portal Analitika