Region

Šekerinska: CG nam je bila inspiracija

Crna Gora je bila inspiracija Makedoniji na putu ka članstvu u NATO i pokazala joj da se i u najtežim okolnostima može misliti na strateški cilj, kazala je ministarka odbrane Sjeverne Makedonije, Radmila Šekerinska.
Šekerinska: CG nam je bila inspiracija
Mina /Portal AnalitikaIzvor

"Kad smo dobili novu Vladu 2017. godine i nekoliko dana poslije toga Crna Gora je ušla u Alijansu i pozvali su me da držim govor na svečanosti u Skoplju koju je crnogorska Ambasada organizovala. I rekla sam nešto, a do toga držim čak i danas - da nam je Crna Gora bila inspiracija da i u najtežim okolnostima možeš misliti na strateški cilj", rekla je Šekerinska crnogorskim novinarima u Briselu.

Prema njenim riječima, Crna Gora je prošla kroz težak politički period.

"Mi smo čak prošli i kroz nasilje i veoma duboku političku krizu. Pokazalo se da smo ponovili vaše iskustvo. I pored svega toga, mi smo uspjeli da nekako ujedinimo državu u cilju strateškog interesa", navela je Šekerinska.

Promjene na Balkanu su moguće

Politička hrabrost se isplati i promjene na Balkanu su moguće, ocijenila je ministarka odbrane Sjeverne Makedonije i dodala da ne postoje zamrznuti problemi već zamrznuta rješenja.

Šekerinska se sastala danas u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom, uoči sastanka ministara odbrane zemalja članica.

Ona će na sastanku učestvovati u svojstvu države koja je dobila poziv, ali neće glasati.

Stoltenberg je istakao da je ovo sjajan trenutak za Makedoniju, posebno istučući zadovoljstvo što tu državu neće morati da zove, kako je rekao, dugim imenom.

"Dobro je znati da više ne moram zvati vašu državu dugim i komplikovanim imenom, već da vas mogu zvati Republika Sjeverna Makedonija. Ovo je sjajan trenutak za sve nas", kazao je Stoltenberg.

Prvi ovogodišnji sastanak Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) na nivou ministara odbrane, na kome će učestvovati crnogorski ministar Predrag Bošković, održaće se danas i sjutra u Briselu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao na konferenciji za novinare da će ministri odbrane razgovarati o bezbjednosnim izazovima.

Jedna od glavnih tema biće o Rusiji, odnosno o kršenju Sporazuma nuklearne snage srednjeg dometa (INF). Kako je rekao, na sastanku će razgovarati o misijama i operacijama NATO-a u Avganistanu, Iraku i na Kosovu.

Portal Analitika