Crna hronika

Knežević: Bolesno je da jedan ima više nego svi zajedno

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević uputio je danas pismo građanima Crne Gore u kojem se ističe da su građani posljednjih mjeseci o njemu  čuli mnogo toga- od toga za šta ga optužuju, traže i izmišljaju do toga da umjesto Ridžens ulicom prolazi Crvenim trgom. Pismo Kneževića prenosimo bez redakcijskih intervencija.
Knežević: Bolesno je da jedan ima više nego svi zajedno
Portal AnalitikaIzvor

„Sve može ljudski um da izmisli, pogotovo da slaže u muci,  da zaboravi sve što je bilo i kako je bilo samo da bi sačuvao sebe, svoje privilegije i utolio halapljivu želju za moću. Sve to rade u našoj  i njihovoj zemlji njih nekolicina koji su umislili da je Crna Gora samo  njihova, privatni posjed Prvoga i njegove familije. Na tom njihovom posjedu oni sebi daju za pravo sve, pa i to da organizuju  hajke i političke progone svojih protivnika i neistomišljnike, da u taj  progon uključe svoje medije servirajući laži i poluitine, ali i da  mafiju pozovu u pomoć da me vreba na ulicama Londona.

„Dugo sam živio u zabludi da tako možda mora. Crna Gora je oduvijek voljela gospodare, da im služi i kliče sve dok je ne napuste i ostave same sve svoje podanike od kojih su skrivali tajne, imovinu, bogastvo i  planove. I danas je tako. Pokazalo se da se ništa nije promijenilo ni sa "demokratskim gospodarom" Crne Gore o čijim tajnama, dvostrukom životu i  skrivenom bogatstvu ovih dana svjedočim. Ne bez rizika po moju  sigurnost, ali bez straha. Ne smeta mi što mi je život  ugrožen i što sada živim pod posebnim uslovima, jer je došlo vrijeme da se sazna puna  istina o svemu. Posebno o njemu.

Zašto sam u sve ovo krenuo? Neko kaže iz straha jer su nam oduzeli sve,  a onda sam i ja došao na red. Ne, jer su u današnjoj Crnoj Gori  sigurniji su oni koji ćute nego oni koji govore. Jednostavno je, odlučio  sam da se suprotstavim. Hoću da se oduprem besprizornom političkom  progonu koji je pokrenut da bi mi lakše oteli ono što sam stvarao 30  godina. Borim se jer sam, iako sam dugo boravio u inostranstvu, svo  znanje, međunarodne kontakte i kapaciete, uložio u Crnu Goru.

Odbio sam njihove ponude da pregovaramo. Ja nijesam bez odgovornosti jer  sam bio u njihovom društvu. Baš kao i oni u mom, iako bi to oni sada  najrađe izbrisali. Zato sam odlučio da me istina vodi i da je podijelim  sa Vama. Ne izmišljena i sebična istina već jedina prava, dokumentovana  istina. Istina koja oslobađa od straha i zavisnosti sve nas i zarobljenu  Crnu Goru, od jedne familije i njene svemoci. Crnoj Gori je potrebno da  njome upravljaju zakoni, a ne samovolja pojedinaca i njegovi poslušnici.

Sve što sam iznio i što ću tek saopštiti je puna i dokaziva istina.  Njome ne želim da vam se dopadnem ili da mi aplaudirate. Želim da čujete  ono što ste već naslućivali i da vidite ono što ste vjerovatno  pretpostavljali.

Njima su svi krivi  osim njih, koji imaju sve. To što posjeduje prva  familija u Crnoj Gori nema niko ni približno. Nijedan premijer ili  predsjednik ni u jednoj zemlji bogate EU. Ali to ima predsjednik u  siromašnoj Crnoj Gori, koji iza leđa svojih građana i daleko od zakona  gomila bogatstvo. Znaće se za svu njegovu imovinu, pa i onu koju za  njegov račun drže prolazni "investitori" iz raznih krajeva svijeta.

Pod njihovom kontrolom su i turistički rizorti, ogromni zemljišni  posjedi na primorju, rudnici, hidrocentrale, banke, zavodi za planiranje  prostora… Njemu su odgovorni i mnoge sudije i tužilac za specijalne  potrebe, tajna društva, agencije, advokatske kancelarije za sve strane  investicije, privatizacije, provizije za Telekom i A2A, pa i klanovi  koji operišu s druge strane zakona. Sve je njihovo. I naša sudbina inaše pravo na istinu, naše pravo da slobodno živimo. Sve je bilo i  ostalo tako.

Zato ih danas plaši glas onoga koji je bio svjedok svemu što žele da  sakriju od vaših očiju. Da bi je zamaskirali počeli su da žrtvuju ljude  koji su im bili odani vojnici. Neće da se zna da su uzimali donacije za  sebe, putovali po najskupljim svjetskim destinacijama, odmarali se u  kraljevskim apartmanima i to od mojih para. Nijesu htjeli da znate da  sam baš njemu, zahvaljujući svom znanju, pomagao da dođe do prvih  miliona, koje je on već imao u sivoj zoni.

Da li sam ja bio prijatelj ili neprijatelj Prvoga, koji sada kaže da  nijesam bio dostojan njegovog prijateljstva? Kako god, valjale su mu  moje kartice, moj novac, moja finansijska podrška, moja kuća za zabave i  veselja. Istina je da se razlikujemo, jer moj sin ne ide u Las Vegas da  kocka. Svakome se samo kaže i svako vidi ko govori istinu, a ko je  skriva, izvrće i hoće da je zaključa.

Nijesam ni mesija, ni oslobodilac, niti politički vođa. Moje je da  podsjetim da nije normalno da jedan kontroliše narod, a ne narod njega i  da nije zdravo da zakon nije iznad svih, nego da jedan iznad svega.  Bolesno je da jedan ima više nego svi zajedno.

Takva države je zarobljena. Ona traži slobodu, koja je u vašim rukama.  Traži da, umjesto nametnute monahrije jedne porodice, Crna Gora uistinu  bude demokratska država koja je članica NATO i buduća članica EU  porodice, da se afirmišu stvarne vrijednosti modernih društava, da svako  u njoj bude jednak u pravima i ravnopravan pred zakonima. Za takvu Crnu  Goru se ima smisla boriti. Čak i više, to je naše pravo i dužnost“.

Portal Analitika