Abiznis

Svako selo u Crnoj Gori može biti “Švajcarska”

Mještani pivskih sela Gornja i Donja Brezna, koji su prošle godine tri puna mjeseca blokirali izvođenje radova energetskim kompanijama Krnovo Green Energy i Crnogorski elektroprenosni sistem, zahtijevajući kompletnu sanaciju puta koji su izvođači uništili tokom nekoliko prethodnih godina svakodnevnim  prolaskom teške mehanizacije, dobili su novi put u dužini od devet kilometara. I to nije sve, iz budžeta Ministarstva poljoprivrede je ove godine opredijeljena prva tranša za izgradnju seoskog vodovoda.

Svako selo u Crnoj Gori može biti “Švajcarska”
Portal AnalitikaIzvor

“Ove godine nam je na raspolaganju ukupno oko 90.000 eura, što će biti dovoljno za izradu projekta i gradnju bazena, koja će početi na proljeće, a već naredne godine će svaka kuća u Breznima imati vodu. To će biti od nemjerljivog značaja za razvoj poljoprivrede i stočarstva, kažu iz Udruženja za razvoj i promociju Brezana. Dodaju da su, nakon što su se organizovali i po pitanju vodosnabdijevnja, i, sa konkretnim zahtjevima, došli lično u Ministartvo poljoprivrede, naišli na dobar prijem kod direktora direktorata za vodoprivredu Momčila Blagojevića, dobili obećanje koje je odmah i ispunjeno.
Navode da je put u cjelosti asfaltiran još u novembru prošle godine, šest kilometara je asfalitrala kompanija Krnovo Green Energy, a tri kilometra CGES. 
“Sa predstavnicima ovih kompanija smo postigli dogovor, koji je ispoštovan. Predstavnici obje kompanije su, nakon sastanaka i razgovora, izrazili i dobru volju da kroz društveno odgovorno postupanje, pomognu da se Brezna, koja su postala važno energetsko čvorište Crne Gore, razvijaju i postanu “Švajcarska u Crnoj Gori” što je vizija mještana, a to je potpuno izvodljivo i realno”, navode iz Udruženja za razvoj Brezana. Dodaju da žele, svojim primjerom, da motivišu mještane svakog crnogorskog sela da se organizjuju i bore kako bi obezbijedili uslove da vrijedno rade na svojim imanjima, da pošteno zarađuju i dobro žive od svoga rada. 
“Svako selo u Crnoj Gori može biti mala “Švajcarska”. Priroda je bila darežljiva, a država, resorno ministarstvo i lokalne uprave moraju obezbijediti elementarne uslove za život i rad - put, vodu i struju. Bez toga, ali i bez konkretne podrške ljudima koji žele da ostanu na svojim imanjima, ili da se vrate, priča o razvoju sjevera, nema nikakvog smisla”, dodaju Brežnjani koji su, kako navode, i od gradonačelnika Plužina, Mijuška Bajagića, dobili obećanje da će opština pomoći gradnju vodovoda.  

 

Portal Analitika