Društvo

Burić i Ivanović neće biti emeritusi

Senatori Univerziteta Crne Gore na jučerašnjoj sjednici nijesu izabrali redovne profesore u penziji Iliju Branka Burića i Dečana Ivanovića u zvanje emeritusa.
Burić i Ivanović neće biti emeritusi
Portal AnalitikaIzvor

Prema saznanjima Pobjede, Burić je dobio 11 glasova, a Ivanović 10, što nije bilo dovoljno jer je trebalo da imaju 22.

- Senatori nijesu polemisali oko kandidata. Ovo je nastavak prakse neizbora emeritusa. Prošle godine smo imali tri člana akademije nauka i nijesu prošli… Zanimljivo je što emeritus nema nadoknadu odavno i nije jasno, ako je takav stručnjak spreman da radi džabe, što bi ga odbili – rekao je sagovornik sa UCG.

Fakultet likovnih umjetnosti predložio je da se Burić izabere u zvanje emeritusa, jer, kako su rekli, dosadašnjim pedagoškim i umjetničkim radom stekao je posebne zasluge za razvoj i napredak fakulteta.

Tokom pedagoškog rada, između ostalog, dao je poseban doprinos u mediju crteža i dobitnik je brojnih nagrada. Njegovi crteži, kako su naveli, zastupljeni su u udžbenicima za srednju i osnovnu školu.

Mašinski fakultet je saopštio da je njihov kandidat Ivanović dao nesumnjiv naučni doprinos teoriji graničnog sloja, kako su istakli, i danas najvećom nepoznanicom u mehanici fluida, kao i praktičnom primjenom dobijenih naučnih saznanja.

Objavio je šest knjiga, među kojima su udžbenici za studente osnovnih, postdiplomskih i doktorskih studija na energetskom smjeru ovog fakulteta.

Posljednji emeritus na UCG izabran je prije šest godina - profesor Ilija Vujošević sa Elektrotehničkog fakulteta.

Senatori su usvojili prijedlog Medicinskog fakulteta da Dom zdravlja u Tivtu, uz podgorički Dom zdravlja, bude nastavna baza ovog fakulteta i to za oblast preventivnih i kliničkih grana medicine, odnosno stomatologije.

Kako je navedeno u tom prijedlogu, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti utvrđeno je da zdravstvene ustanove na primarnom nivou zdravstvene zaštite mogu da budu nastavna baza fakulteta zdravstvenog usmjerenja za pojedine oblasti medicine.

Kako je ispričao sagovornik Pobjede, pojedini senatori su, međutim, diskutovali o toj ideji, pitajući se ,,što to Medicinski fakultet ima u Tivtu“.

- Rečeno je da imaju dvije stomatološkinje bez kojih Stomatologije ne bi bilo. Dvije profesorice iz Tivta putuju i izvode nastavu u Podgorici i dolazi se do toga da se ovaj prijedlog usvaja zbog toga što ne mogu da se biraju u zvanje ako ne rade u nastavnoj bazi Medicinskog fakulteta – rekao je on.

Portal Analitika