Abiznis

Radmilović optužio Stijepovića da laže

Postoji mogućnost da spor između Lovćen investa koji je tužio Glavni grad i Agenciju za razvoj i izgradnju Podgorice zbog neispunjenja obaveza iz sudskog poravnanja, ipak bude riješen mirnim putem, čulo se na posljednjem ročištu na kojem je saslušan i bivši gradonačelnik Slavoljub Stijepović.
Radmilović optužio Stijepovića da laže
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da je dao zadatak saradnicima da realizuju obaveze iz sudskog poravnanja koje je potpisano sedam godina prije početka njegovog mandata, ali do toga nije došlo.

Dogovor nije postignut ni nakon sastanka kome je i on prisustvovao zbog, kako tvrdi, insistiranja direktora Lovćen investa Milenka Radmilovića da sve obaveze iz poravnanja budu realizovane kumulativno, te da mu bude ustupljena parcela u prvoj zoni u blizini zgrade Simpo.

- Kako to nije bilo moguće, ponudili smo mu parcelu u drugoj zoni Starog aerodroma, predviđenoj za izgradnju poslovnih i stambenih prostora, uz doplatu za razliku u kvadraturi, ali ni ovu ponudu nije prihvatio - kazao je Stijepović i dodao da je izvršenje obaveza dodatno usporilo to što je za ustupanje gradske parcele potrebna saglasnost Vlade i gradskog parlamenta, koji nije zasijedao zbog izbora koji su se približavali.

Radmilović je optužio Stijepovića da popravlja pozicije tuženih i da nije ni namjeravao da riješi problem. 

- Davanjem neistinite izjave da nam je nuđena lokacija na Starom aerodromu i da smo tražili kumulativno ispunjenje obaveza svjedok je pokazao da je nekredibilan – navodi se u podnesku Radmilovića, koji tvrdi da je imao dva neplodna sastanka sa Stijepovićem, od kojih prvi prije četiri godine.

- Do kraja mandata bivši gradonačelnik i direktor Direkcije za imovinu izbjegavali su bilo kakav kontakt s tužiocem, očigledno sa idejom da to neko drugi rješava – naveo je Radmilović.

Lovćen invest traži naknadu štete od dva miliona eura, jer Glavni grad nije postupio po poravnanju od prije devet godina po kojem je trebalo da prenese u njihovo vlasništvo dvije hiljade kvadrata zemljišta u prvoj ili drugoj gradskoj zoni.

Prethodno je ova kompanija Glavnom gradu predala u vlasništvo parcele koje su bile bez bilo kakvih objekata. Izgubljena dobit zbog nemogućnosti gradnje na zemljištu iznosi 574 hiljade eura, dok je ukupna šteta 1,16 miliona eura, stoji u tužbi.

U odgovoru na tužbu Glavni grad prebacuje odgovornost na Agenciju za izgradnju i razvoj Podgorice, koja je imala obavezu da postupi u skladu sa poravnanjem, a ona prenosi odgovornost na Direkciju za imovinu Glavnog grada.

Ukoliko u međuvremenu ne dođe do dogovora između suparničkih strana, ročište bi trebalo biti nastavljeno u martu.

Uskoro bi trebalo da počne iznova još jedan postupak proizašao iz istog poravnanja, u kom Lovćen invest traži 12 miliona eura za naknadu štete zbog zemljišta od 13 hiljada kvadrata.

Prvobitno je Privredni sud odbio tužbeni zahtjev, ali je Apelacioni sud ovu presudu ukinuo i postupak vratio na početak.

Portal Analitika