Društvo

Udruženje preduzetnica Crne Gore 2.marta slavi 10 godina postojanja

Udruženje preduzetnica Crne Gore ove godine slavi 10 godina postojanja. O rezultatima koje je postigla ta organizacija, o  programima i međunarodnim okupljanjima govori njena predsjednica, Edita Dautović.
Udruženje preduzetnica Crne Gore 2.marta slavi 10 godina postojanja
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednica ste Udruženja preduzetnica Crne Gore koje 2. marta slavi deceniju postojanja. Da li možete da nam otkrijete kako ćete obilježiti jubilej?

Biće nam čast i zadovoljstvo da desetogodišnji jubilej proslavimo prvenstveno sa našim preduzetnicama,  partnerima na projektima, institucijama koje su sa nama sve ove godine,  stranim i domaćim donatorima, ambasadama, regionalnim mrežama, međunarodnim stranim organizacijama, civilinim sektorom, diplomatama u Crnoj Gori, saradnicima, prijateljima, sponzorima događaja kao i učesnicima manifestacije. Desetogodišnji jubilej će biti u vinskom podrumu ,,Šipčanik”, drugog  marta u 20 časova. Program će upotpuniti tri modne revije odnosno modne dizajnerke Nataša Pejović i Edita Nimanbegu Barović iz Crne Gore, Marija Šabić iz Srbije i modni kreator Dijaz Kova iz Bosne i Hercegovine.

Udruženje preduzetnica Crne Gore je napravilo značajan iskorak u razvoju ženskog preduzetništva kroz određene programe i međunarodna okupljanja.Tako je regionalno povezana i uključena u projekat ,,Zapadni balkan“. Recite nešto više o tome.

Ideja okupljanja preduzetnica Balkana i Jugoistočne Evrope i formiranje nacionalnih organizacija, u svim zemljama, nastala je u okviru projekata „Zapadni balkan“, 2008-2018 godine. Projekat se realizovao u tri faze. Prva faza je podrazumijevala formiranje ženskih organizacija pored Zanatskih komora i jačanje kapaciteta organizacija 2008-2011, druga faza je bila fokusirana na podršci članstvu organizacija kroz dualni sistem obrazovanja 2011-2014, dok je treća faza podrazumijevala jačanje kapaciteta partnerskih organizacija, afirmacija mladih preduzetnika/ca na 20 posto na kraju projekta, zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost, zelenu površinu i društveno odgovorno poslovanje, 2014-2018 godine.

Sve faze finansiralo je Ministarstvo ekonomije Savezne Republike Njemačke i organizacije SEQA,  sa Srednjestaleškim biroom  Balkan - mreže za razmjenu informacija i iskustava Jugoistočne Evrope i Balkanskim Udruženjem žena u zanatstvu zajedno sa 11 zemalja koje su uključene u projekat kroz Zanatske komore i nacionalne ženske organizacije.

Prvi susret preduzetnica Balkana je održan osmog februara 2009.godine u Draču,kada je i odlučeno da se formira Balkansko udruženje žena u zanatstvu.  Nakon toga, trećeg marta iste godine, 10 uspješnih preduzetnica osnovale su Udruženje preduzetnica Crne Gore.

Koliko je ženskom preduzetništvu važna podrška drugih žena koje su već uspjele, to bi trebala biti ženska solidarnost. Koliko je imamo, treba li raditi više na tome?

Međusobna podrška žena u biznisu jako je važna. Povezanost sa ženama koje prolaze sličan razvojni put, upoređivanje iskustava i razmjena mišljenja ono je što svakoj od nas pomaže da budemo još bolje i uspješnije. Što je žena uspješnija, to je više spremna da pruži ruku i podršku. Žene, u poslovnom svijetu, treba da se više udružuju i oslanjaju jedna na drugu umjesto da se doživljavaju kao konkurencija. Jedino tako možemo stvarati pozitivan poslovni ambijent u kojem umjesto predrasuda kvalitet žena dolaze do izražaja.

Šta savjetujete ženama koje sada kreću u preduzetničke vode?

Buduće preduzetnice treba da energiju fokusiraju na bitne stvari  i ljude. U poslu moraju imati snage da  nakon greške ustanu. Da prate svoju viziju i, što je još važnije, da budu istrajne i strpljive.

Postoji li neka ambicija koju još nijeste ostvarili?

Možda se onome ko posmatra sa strane čini da poslije određenog vremena dolazi do neke vrste zasićenja od posla i vođenja biznisa. Međutim, to nije sasvim tačno. Uvijek postoji dodatna želja da date još više i bolje od sebe.

Portal Analitika