Abiznis

Mugoša: Otvarali firme na imena članova porodice zaposlenih u Atlas banci

Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša gostujući na RTCG prikazao je šemu po kojoj je osoba zaposlena u Atlas banci otvorila 13 firmi i registrovala ih na imena supruga, kćerke i sina. Za sedam godina na račune ovih firmi leglo je 50 miliona eura.
Mugoša: Otvarali firme na imena članova porodice zaposlenih u Atlas banci
M.Ž.
M.Ž.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Mugoša je kazao da su ugašene četiri firme, navodeći primjer iz 2014. godine kad je ugašena jedna kompanija, čija je izvršna direktorica bila kćerka zaposlene iz Atlas banke, a narednog dana formirana nova na čijrm je čelu bio suprug te osobe. 

Adrese tih firmi su, kako je kazao, Cetinjski put bb, Vaka Đurovića bb, Jola Piletića bb i nikada nijesu prijavile transakcije u svojim poslovnim knjigama. Ni Poreskoj upravi, u godišnjim finansijskim izvještajima koji moraju da podnesu do 31. marta, nijesu prijavili dobiti.

Potom je Mugoša pokazao još jednu šemu na kojoj je nekvalifikovani radnik sa osnovnom školom direktor pet kompanija, koje su na deviznim računima sedam godina prihodovale i na inostrane adrese transferovale 30 miliona eura.

- Kroz naš postupak u Poreskoj upravi svi ovi izvršni direktori su došli da daju izjave i za sve ovo imam dokaze – kazao je Mugoša.

Naveo je i primjer žene koja nije znala da je izvršna direktorica pet kompanija.

- Njen sin radi u Atlas banci. Kad je potpisala zapisnik  molila je da se potpiše inicijalima, jer nije znala slova iz svog prezimena – rekao je Mugoša.

On je objasnio i da je 69 firmi ugašeno i da 10 od 30 miliona poreskog duga neće moći da naplate.

Prema njegovim riječima, za 63 firme za koje su utvrdili da su utajile 22 miliona eura, moći će da naplate porez jer su im sredstva blokirana zahvaljujući  Specijalnom tužilaštvu.

Te kompanije moći će kroz žalbene postupke da ospore rješenje, zaključio je on.

Portal Analitika