Region

Oglasio se portparol Ambasade SAD u Prištini

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini potvrdila je otkazivanje posjete Kosovu komandanta Nacionalne garde Ajove, generala Timotija Ora. Kako je navedeno, to je učinjeno zbog taksi koje su uvedene za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.
Oglasio se portparol Ambasade SAD u Prištini
Portal AnalitikaIzvor

Portparol američke ambasade u Prištini Ričard Mei rekao je portalu Koha.net da otkazivanje posjete ima veze sa taksama koje je uvela Vlada Kosova. 

"Možemo potvrditi da je posjeta generala Ora otkazana zbog taksi na proizvode iz Srbije i Bosne. Nemamo drugih komentara o predstojećim posjetama ili planiranim treninzima”, rekao je Mei. 

Portal Koha.net, je juče javio da je komandant Bezbjednosnih snaga Kosova, general Rahman Rama, pismeno obavjestio predsjednika i premijera Kosova da je posjeta komandanta Nacionalne garde Ohaja otkazana, kako se izrazio, kao "izraz nezadovoljstva odlukom Vlade Kosova “. 

Zbog odbijanja Kosova da ukine taksu Vlada SAD nije dala vizu premijeru Kosova Ramušu Haradinaju da učestvuje na Molitvenom doručku koji organizuje Kongres SAD. 

Ambasada SAD i drugi visoki zvaničnici su od Vlade Kosova zatražili suspenziju taksi na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine kako bi se dala prilika nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i postizanju konačnog pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma dvije zemlje.

Portal Analitika