Region

Za samo nekoliko dana tri žrtve malih boginja

U Skoplju je preminulo još jedno dijete koje je imalo male boginje (morbile), što je treća žrtva te zarazne bolesti u nekoliko posljednjih dana.
Za samo nekoliko dana tri žrtve malih boginja
Portal AnalitikaIzvor

To je objavilo Ministarstvo zdravlja Makedonije.

Kako se navodi u saopštenju, sinoć je, zbog komplikacija zdravstvenog stanja koje su posljedica morbila, preminula beba (13 mjeseci) iz tetovskog regiona, koja nije bila vakcinisana.

Prema informacijama Dečje klinike u Skoplju, koje prenose lokalni mediji, još nekoliko djece oboljele od malih boginja je u kriičnom stanju. 

Prva žrtva epidemije malih boginja u Makedoniji je bila šestomjesečna beba iz Kumanova koja je u petak umrla na Klinici za infektivne bolesti u Skoplju, a druga 13-mjesečno dijete iz mjesta Sveti Nikole koje je prekjuče umrlo na Klinici za infektivne bolesti. 

Epidemija malih boginja je u Skoplju proglašena početkom januara, a prvi slučajevi su se pojavili polovinom decembra prošle godine. 

Posljednjih dana je širenje epidemije ubrzano, tako da je, samo od 2. do 9. februara, registrovano 58 novoboljelih, od kojih je 54 u glavnom gradu Makedonije. 

Analiza zdravstvenih kartona, uradjena polovinom decembra posle pojave prvih slučajeva, pokazala je da nije vakcinisano oko 15.000 djece mladje od 16 godina, pa je tada, u kampanji koju su pokrenule zdravstvene vlasti, vakcinisano više od 6.100 djece.

Portal Analitika