Svijet

Pariz od Airbnba traži 12,5 miliona eura

Grad Pariz tužiće Airbnb zbog objavljivanja hiljadu nelegalnih oglasa za iznajmljivanje smještaja, što bi američku kompaniju moglo koštati 12,5 miliona eura, saopštila je njegova gradonačelnica Anne Hidalgo.

Pariz od Airbnba traži 12,5 miliona eura
Mina Izvor

Prema francuskom zakonu, vlasnici kuća u Parizu mogu iznajmljivati svoje nekretnine na platformama za kratkoročni najam do 120 dana u godini.

Oglasi moraju sadržavati registracioni broj kako bi se osiguralo da se nekretnine ne iznajmljuju na duži period.

"Francuska je u prošloj godini donijela zakon kojim se kompanije poput Airbnba kažnjavaju novčanim kaznama u iznosu od 12,5 hiljada eura, po ilegalnoj objavi, što je nova odredba kojom će se Pariz poslužiti prilikom sudskog postupka protiv Airbnba", rekla je Hidalgo.

Ona je kazala da je cilj da se pošalje poruka kako bi se zauvijek završilo s neovlašćenim iznajmljivanjima koja kvare neke pariške četvrti.

Nekoliko gradova širom svijeta izrazilo je zabrinutost da platforme poput Airbnba predstavljaju nepoštenu konkurenciju hotelima i da neke četvrti mogu pretvoriti u sterilne turističke zone.

Iz Airbnba-a su kazali kako su implementirali mjere koje bi trebalo da pomognu pariskim korisnicima kako bi njihove internetske stranice bile u skladu s evropskim pravilima.

Iz kompanije su dodali da su pravila u Parizu neefikasna i u nesrazmjeru i u suprotnosti s evropskim pravilima.

Francuska je drugo najveće tržište Airbnba nakon Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Pariz, jedan od najposjećenijih gradova u svijetu, njegovo je najveće samostalno tržište, s oko 65 hiljada registrovanih stanova i kuća za iznajmljivanje.

Airbnb, koji je osnovan 2008. godine u San Francisku, je kompanija koja povezuje ljude koji žele da iznajme cijeli ili dio svog doma privremenim gostima putem internetske stranice.

Portal Analitika